etno.jpgNovi prostorni plan Srbije pretpostavka je razvoja zemlje jer je važeći Prostorni plan Srbije donet još 1996. godine, a do danas promenjene su brojne okolnosti i strateški pravci razvoja zemlje. Plan je dugoročna vizija razvoja Srbije sa pet ciljeva: uravnotežen regionalni razvoj, konkurentnost i pristupačanost, zaštićena i unapredjena životna sredina, održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasledja i prostorno-funkcionalna integrisanost u okruženje.

Taj dokument ima tri dimenzije: stručno-naučnu, jer je na njemu radilo 150 stručnjaka, administrativno-političku, jer je prošao usaglašavanja svih ministarstava i demokratsku, jer se očekuje da se o njemu razvije svojevrsno plebiscitarno izjašnjavanje gradjana.

Javni uvid o Nacrtu prostornog plana Republike Srbije i izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana Republike Srbije na životnu sredinu održava se do 31.maja 2010.godine.
Nacrt plana sa kompletom referalnih karata i Strateška procena dostupni su na uvid zainteresovanoj javnosti, u sedištima upravnih okruga i u sedištima jedinica lokalnih samouprava u digitalnom obliku, kao i na zvaničnoj Internet adresi Republičke agencije za prostorno planiranje (www.rapp.gov.rs).Skraćena verzija teksta Nacrta plana dostupna je na uvid u sedištima jedinica lokalnih samouprava (Gradska uprava Valjevo – hol na prvom spratu).

Saveta Kolubarskog upravnog okruga razmatrao je nacrtu Prostornog plana Republike Srbije i
tom prilikom je ocenjeno da će lokalne samouprave Kolubarskog upravnog okruga učestvovati u javnim raspravama o nacrtu ovog strateškog dokumenta koje se organizuju u gradovima Srbije i da će Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i republičkoj Agenciji za prostorno planiranje, Grad Valjevo i opštine Kolubarskog upravnog okruga, dostaviti predloge i sugestije na nacrt Plana najkasnije do 31. maja.
Prve primedbe se odnose na definisanje statusa Grada Valjeva u nacrtu Plana kao centra od regionalnog značaja. Kriterijum, koji je nejasan, je bio broj stanovnika plus predviđene migracije ka tom centru. Tako su Loznici priključeni Ljubovija i Mali Zvornik pa je ona, po tom kriterijumu dostigla preko 120.000 stanovnika, a Valjevu je samo priključena Mionica, po čemu broj stanovnika dostiže 113.000. Uslov za dobijanje statusa centra od nacionalnog značaja bio je da grad uz očekivane migracije, ima više od 120.000 stanovnika. Na nekom od narednih sastanaka sa predstavnicima predlagača nacrta ovog dokumenta pored ove razmatraće se i druge nedoumice, jer iz ovog kraja postoje primedbe i na druge planove koje sadrži nacrt ovog dokuemnta, a koji se odnose na turizam, putnu infrastrukturu, elektro-energetsku mrežu, regionalni gasovod. Grad je formirao komisiju koja broji više od 30 relevantnih predstavnika svih struktura, koja će se baviti ovim pitanjem i koja će jasno definisati sve predloge i sugestije na nacrt Plana.
Predstavnici Kolubarskog upravnog okruga učestvovaće na javnoj raspravi koja će biti održana 20. maja u Užicu, a predlagaču nacrta Plana biće dostavljene jasno definisane sugestije i predlozi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…