rasveta.jpgNagomilani dugovi, računi u blokadi, radnici bez posla i plata, glavni su problemi velikog broja privatizovanih preduzeća. Sve je duži spisak poslodavaca koji i posle nekoliko godina nisu uspeli da ispune obećanja i ožive kupljene firme. Gradsko rukovodstvo Valjeva preduzelo je niz aktivnosti u cilju prevazilaženja nastalih problema i sprečavanja daljeg produbljivanja krize u kojoj su se našle pojedine valjevske firme.

Nakon sastanka gradonačelnika Zorana Jakovljevića sa predstavnicima sindikata sedam valjevskih privatizovanih fabrika, zamenik i pomoćnik gradonačelnika, Stanko Terzić i Radivoje Milutinović, sastali su se danas sa predstavnicima okruga, pravosuđa, poreske uprave i inspekije rada kako bi se upoznali sa sudskim sporovima u vezi poslovanja Minse (nekadašnjeg ’’Uzora’’),’’ Novog Elinda’’, ’’Nove Srbijanke’’ i FV ’’Gradac’’. Deo radnika ovih firmi je pokrenuo sudske postupke na osnovu rešenja inspekcije rada. Dogovoreno je ažuriranje pristiglih prijava, praćenje toka njihovog izvršenja i ubrzavanje postupaka. Ocenjeno je da je najurgentnija situacija u ’’Gradcu’’ gde je sedmoro radnika stupilo u štrajk glađu.

I pored toga što lokalna samouprava nema zakonskih nadležnosti u ovoj situaciji, gradsko rukovodstvo je preuzelo posredničku ulogu i već su učinjeni određeni koraci prema republičkim institucijama i ustanovama. Sa problemima u privatizovanim preduzećima upoznati su u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Agenciji za privatizaciju, jer se najveći broj tužbenih zahteva zaposlenih odnosi na postupak privatizacije. Rukovodstvo grada je pozvalo vlasnike firmi da počnu da posluju u skladu sa zakonskim obavezama za dobrobit svojih firmi, radnika, ali i celog grada.

Cilj današnjeg sastanka bio je da se ubrzaju procesi koje su radnici podneli pred našim sudovima. Zaključeno je da je neophodna čvršća komunikacija sa predstavnicima tužilaštva i policije, ali i katastra i Agencije za privredne registre, kako već postojeći problemi ne bi eskalirali. Prvi naredni sastanak planiran je sa javnim tužilaštvom.U današnjim razgovorima učestvovali su Ljiljana Karać, predsednik Osnovnog suda, Jasmina Igić, predsednik Privrednog suda, Zorica Đogović, direktor Poreske uprave, Miloje Obrenović, načelnik Kolubarskog okruga i Aleksa Milošević, načelnik inspekcije rada.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…