novac_.jpgSaradnici Ekonomskog instituta u Beogradu danas su ukazali da su preuranjene ocene o izlasku Srbije iz recesije, jer je industrijska proizvodnja i dalje u padu, bez obzira što raste izvoz srpske privrede. Ocena Republičkog statističkog zavoda o izlasku srpske privrede iz recesije zasnovana je na nepotpunim podacima za prvi kvartal 2010. godine”, rekao je na konferenciji za novinare Stojan Stamenković.

Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu ove godine, kad se isključe sezonski uticaji, manja je nego u četvrtom kvartalu prošle godine, a smanjen je i promet na malo.Prema njegovoj oceni, postoji blagi nagoveštaj mogućeg oporavka domaće tražnje, ali je pitanje da li bi on pokrenuo proizvodnju ili povećao uvoz i cene.

Stamenković je rekao da će buduća dešavanja u privredi Srbije zavisiti i od toga da li će se kriza u Grčkoj odraziti na Evropsku uniju, odnosno da li će imati negativne efekte na male privrede u grčkom okruženju. Moguće je da će grčke banke u Srbiji biti uzdržanije u kreditiranju, što indirektno može da se odrazi na slabljenje dinara, ukoliko ne usledi veći priliv deviza iz drugih izvora”, naveo je Stamenković.
Veće negativne posledice na domaću privredu i valutu teško bi se izbegle ako bi se krizni procesi prošili na Portugal i Španiju.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…