opstina.jpgSajt grada Valjeva je proglašen za jedan od pet najboljih sajtova u Srbiji, u istraživanju koje je sprovela E-kapija, jedan od najboljih domaćih ekonomskih portala.
Prema tom istraživanju, najbolje internet prezentacije kao sredstva za privlačenje investitora među gradovima imaju, osim Beograda, Valjevo, Zrenjanin, Niš, Novi Sad i Subotica. “E-Kapija” je pohvalila i internet prezentacije Jagodine, Kragujevca, Leskovca, Smedereva, Užica i Čačka, kao i 15 opštinskih sajtova koji su zadovoljili tražene kriterijume. Istraživanjem su obuhvaćena 174 sajta lokalne samouprave (150 opštinskih i 24 gradska), među kojima je izdvojeno pet najboljih gradskih i 15 opštinskih. Nekoliko opština još nema zvaničnu internet prezentaciju ili na njoj nema nikakvog sadržaja, a među njima najveći je Aranđelovac.

Kriterijumi ove analize su bili: preglednost web prezentacije, postojanje višejezičnosti i latinične verzije sajta, predstavljenje „frontmena“ uprave, interaktivnost sa potencijalnim investitorima, ažurnost ekonomske vesti i informacije iz privrede, prezentovanje investicionih potencijala, kao i strateških planova i projekata, izložena ponuda lokacija, spisak postojećih investitora, kao i objava tendera i oglasa.

Istraživanje ’’E-kapije’’ pokazalo je da u Srbiji još uvek malo lokalnih samouprava ima dobre internet prezentacije kojima mogu da privuku investitore. Kvalitet veb prezentacije i upotreba informacionih tehnologija u lokalnoj samoupravi ne zavise isključivo od stepena privrednog razvoja i standarda stanovništva. Najčešći nedostaci su nepoštovanje standarda u kreiranju vizuelnog identiteta, neažurni podaci, nepostojanje engleske i latinične verzije, loša organizacija sadržaja, delovi bez sadržaja (“u izgradnji”), komplikovana procedura za preuzimanje sadržaja, slaba interaktivnost, nepostojanje strateških dokumenata itd.

“E -kapija” preporučuje da prezentacije lokalnih samouprava sadrže strategiju razvoja, informacioni sistem, urbanističke planove opštine, kao i planove detaljne regulacije koji su atraktivni za investitore, Službeni glasnik, opštinski bilten, aktuelni budžet sa realizacijom, dozvole za gradnju, elektronske obrasce i slično. Većinu preporučenih sadržaja Grad Valjevo ima na svojoj prezentaciji.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…