reke.jpg„Valjevo je primer u Srbiji kakav bi trebalo imati odnos prema poplavama i kako se kroz prevenciju najefikasnije može zaštiti od njenog štetnog dejstva“, rekao je Milan Mihajlović načelnik Odeljenja za vanredne situacije Kolubarskog okruga na jučerašnjoj konferenciji za novinare govoreći o aktivnostima koje su sprovedene u predhodnom periodu na pripremama za odbanu od poplava na području grada Valjeva i opštine Ub.

„Za razliku od mnogih drugih lokalnih samouprava u Srbiji, gde se poplave ponavljaju u više navrata i gde se preduzimaju mere uglavnom na sanaciji posledica, u Valjevu prostoji strategija koja se primenjuje decenijama, a najbolji primer za to je regulacija reke Kolubare kroz grad Valjevo“, rekao je Mihajlović.

On je istakao da je Uprava za vanredne situacije u predhodnim godinama dala prioritet regulaciji toka reke Obnice, pritoke Kolubare, koja je stvarala velike probleme u rejonu kod Kazneno popravnog doma i u naselju Veselinović u Valjevu. „Korito reke Ljubostinje je takođe regulisano u toku kroz grad, ali u gornjem toku ostao je jedan deo korita koji nije regulisan i rešavanje tog problema predstoji da se ne bi ponovila situacija iz 2007. godine kada je ova reka poplavila jedan deo grada“, istakao je Mihajlović.

On je podsetio i na poplavu u februaru mesecu ove godine u naselju Gorić. „Da se to ne bi ponovilo, u saradnji sa Javnim vodoprivrednim preduzećem „Srbijavode“ i Direkcijom za vode preduzeli smo vanredne mere kao pripremu za poplave koje mi možemo očekivati na području grada Valjeva tek u maju ili junu. Rizik od poplava u Goriću sveli smo na najmanju moguću meru, tako što smo očistili, prokopali, uredili odvodne kanale i povećali brzinu proticanja vode sa ugroženog područja. Na taj način smo obezbedili odvođenje površinskih voda od puta M4 i naselja Gorić“, zaključio je Mihajlović.

U toku su pripreme i za nadgradnju zaštitnog sistema u slivu reke Tamnave, koja svake godine u središnjem delu plavi područje ubske opštine i nanosi veliku materijalnu štetu. Zahvaljujući projektu rehabilitacije sistema za navodnjavanje koji finansira Svetska banka, a u koji će biti uključen i sliv reke Tamnave, u ovoj godini se očekuje da u potpunosti bude regulisan sliv ove reke i na taj način rizik od poplava bude sveden na minimum.

Mihajlović je istakao i to da će zahvaljujući donaciji švedske Agencije za zaštitu životne sredine i Agencije za vanredne situacije od 60.000 evra, biti izrađen nacrt Plana upravljanja rizikom od poplava u slivu reke Tamnave. Takođe, on je najavio i izradu „Studije unapređenja zaštite od poplava na području grada Valjeva“ koja obuhvata i ugroženost od poplava od akumulacije Rovni. Izradu ove studije na kojoj će raditi eksperti iz beogradskog Instituta „Jaroslav Černi“, finansira Javno preduzeće „Srbijavode“.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…