Opstina zgrada 5.jpgU postupku vršenja nadzora nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu utvrdilo je da 140 organa javne vlasti ne primenjuje dosledno odredbe tog zakona i da su ispunjeni uslovi za podnošenje zahteva za vođenje prekršajnog postupka. Prekršajnim sudovima podneti su zahtevi protiv 41 gradonačelnika i predsednika opština, 92 direktora centara za socijalni rad i 7 rukovodilaca republičkih organa.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je obavestio Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu o organima koji nisu sačinili i objavili informator o radu i dostavili izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

– Ova akcija Ministarstva za državnu upravu je prvi ozbiljan robustan pokušaj da se zaoštri pitanje odgovornosti za kršenje zakona. Mislim da je reč o 150 prijava, a to je isto koliko je podneto prijava u poslednjih 5 godina pre toga. To ne znači da su procesuirani svi koji su počinili prekršaj, ali ponavljam to je prvi i ozbiljan korak za koji ja verujem da može doneti ozbiljne rezultate. Bez obzira što mi jesmo napravili određen pomak na planu slobode pristupa informacijama, još uvek je mnogo onih na raznim nivoima vlasti koji su spremni da krše zakon, ne poštuju prava javnosti, prava građana, medija i da se oglušuju o legitimne zahteve da polože račun i daju određene informacije. Normalna tranzicija uspostavljanja normalne i uređene države traži da daje pozitivan, a ne negativan primer, nego da prednjači u izvršavanju obaveza. Ako to ne čini onda je normalno da snosi konsekvence i u tom kontekstu ja gledam na ovu akciju upravo kao dobru i korisnu – rekao je Šabić.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i dalje će postupati po informacijama Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u cilju ostvarivanja i zaštite interesa javnosti da zna i ostvarivanja slobodnog demokratskog poretka i otvorenog društva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…