otkazi.jpgRegionalna privredna komora Valjevo i Privredna komora Srbije, u petak 30. aprila 2010. godine sa početkom u 11 časova, u sali na IX spratu, predstaviće Sertifikaciono telo Privredne komore Srbije i novu uslugu Komorskog sistema Srbije – izdavanje elektronskih sertifikata.

Sertifikaciono telo Privredne komore Srbije je akreditovano od strane Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo za izdavanje elektronskih sertifikata za fizička lica i ovlašćena fizička lica. Elektronski sertifikati se mogu koristiti za većinu transakcija u elektronskom poslovanju i elektronskoj trgovini koje se baziraju na upotrebi kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Takve transakcije između ostalog obuhvataju:

• transakcije elektronskog poslovanja fizičkih i pravnih lica (npr. poreska prijava, prijava i odjava zaposlenih i sl.),

• elektronsko potpisivanje dokumenata (ugovori, formulari i sl.),

• pristup bezbednim web sajtovima i drugim online sadržajima,

• šifrovanje i dešifrovanje elektronskih dokumenata, kao i mnoge druge servise koji će biti razvijani u narednom periodu.

Elektronski sertifikat PKS donosi uštede svima koji ga koriste jer štedi novac i vreme, ali i olakšava i pojednostavljuje poslovanje. Podnošenje poreskih prijava obavlja se lako i jednostavno, a Komora radi i na razvijanju drugih servisa, kao što je, na primer, prijavljivanje i odjavljivanje radnika. Razvijajući servise za korišćenje elektronskog potpisa, Privredna komora Srbije pomaže da se korišćenje interneta u Srbiji poveća, a privreda godišnje uštedi, prema procenama, oko 600 miliona evra.

Elektronski potpis omogućava firmama i građanima da dokumenta potpisuju elektronskim putem bez svojeručnog potpisa, sklapaju ugovore i obavljaju druge transakcije.

Domaća preduzeća iz pet velikih gradova – Beograda, Niša, Kragujevca, Novog Sada i Leskovca, već od 8. marta 2010. u mogućnosti su da podnose poreske prijave Poreskoj upravi elektronskim putem, a prema najavama iz Poreske uprave, već od 1. januara 2011. godine podnošenje poreskih prijava elektronskim putem uz elektronski potpis biće zakonska obaveza, jer se pripremaju izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji će uvesti kao obavezu podnošenje poreskih prijava elektronskim putem.

Privredna komora će svojim članicama, koje među prvima podnesu zahtev, omogućiti besplatno dobijanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Pozivamo Vas da prisustvujete ovoj prezentaciji i prijavite svoje učešće do četvrtka 29. aprila 2010. do 15 časova.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…