infakt__frame.jpgOvog proleća duvanom će u valjevskom kraju biti zasađeno više od 200 hektara, što je dvostruko više nego lane. Biće zasađene uglavnom sorte virdžinija, a na manjim površinama i berlej, kaže diplomirani inženjer Veroljub Krunić, stručni saradnik američke kompanije “Alliancea Ono Tobacco”, koja se sa još dve manje domaće firme bavi gajenjem duvana na imanjima zemljoradnika u ovom kraju.

– Sve proizvedene količine, oko 300 tona osušenog duvana, biće isporučene fabrici “Filip Moris”, koja ih koristi u proizvodnji cigareta. Zemljište i klimatski uslovi za gajenje duvana u valjevskom kraju su najbolji na Balkanu, a sa primenom savremene tehnologije se dobijaju i najkvalitetnije količine “žutog zlata” i postižu visoki prinosi – naglašava Krunić.
On dodaje da interesovanje za gajenje duvana u valjevskom kraju iz godine u godinu raste, pre svega zbog toga što proizvođači unapred znaju cenu i kome će prodati svoj proizvod i dobijaju čak uz to od ove američke kompanije pomoć u nabavci semena, mehanizacije, sredstava za zaštitu bilja, a proizvođači to plaćaju duvanom.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…