ivica-dacic.jpgNa godišnjoj analizi rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), kojoj su prisustvovali načelnici policijskih uprava, policijskih direkcija i biroa MUP, ministar polucije Ivica Dačić je rekao da su prošle godine postignuti dobri rezultati u borbi protiv kriminala. On je, međutim, dodao da je potrebno da se ta borba nastavi i u pravcu visokotehnološkog i privrednog kriminala, zloupotreba u procesu privatizacije i dečje pornografije.

U prethodnoj godini zabeleženo 102.369 krivičnih dela, što je za oko dva odsto manje nego u 2008. godini. Efikasnost u rasvetljavanju krivičnih dela je oko 60 odsto, što je rezultat koji treba da se poboljša. Razbijeno je sedam organizovanih kriminalnih grupa sa 111 članova, od kojih je 86 uhapšeno, a u istom periodu policija je otkrila 31 grupu koja se bavila trgovinom droge i podsetio na veliku akciju Morava u kojoj je zaplenjena velika količina droge i nelegalno stečenog novca i imovine.
Ukupno je zaplenjeno 1,3 tone droge i 28.000 komada raznih narkotika, dok je zaplena kokaina veća za četvrtinu nego 2008, što je najbolji rezultat u poslednih deset godina. Zaplenjeno je 12 puta više hašisa i za oko osam odsto više nelegalnog naoružanja i municije.
Zabeleženo je, međutim, i 1.777 krivičnih dela u kojima su žrtve bili policajci, od kojih su povređena njih 383, dok su dva pripadnika saobraćajne policije poginula na dužnosti.
Dačić je kao najznačajnije rezultate u prethodnoj godini označio doprinos MUP-a u procesu vizne liberalizacije za Srbiju i uvećano poverenje građana u policiju.

On je kao najveće probleme u radu policije naveo nedovoljnu popunjenost ljudstva, koja na teritoriji Srbije iznosi 75 odsto, a u beogradskoj brigadi svega 62 odsto od predviđenog stanja, kao i neadekvatnu opremljenost zbog nedostatka sredstava ali i dugih i birokratizovanih tenderskih procedura.
Ministar je rekao i da je nastavljeno opremanje granične policije kao i informatičko povezivanje graničnih prelaza, a rekonstruisano je i osam graničnih prelaza na kojima su policajci zaplenili 113 kilograma droge.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…