infakt__frame.jpgU valjevskoj bolnici juče su primljena dve odrasle osobe sa simptomima novog gripa, tako da se na bolničkom lečenju nalazi 17 građana. Troje pacijenata je sa težom kliničkom slikom, ali im je stanje stabilno i nisu priključeni na respirator.

Vakcinacija protiv novog gripa A (H1N1) počela je danas od 12 časova u Domu zdravlja Valjevo. U prvoj prioritetnoj grupi biće vakcinisani hronični bolesnici, uključujući i decu starosti preko 6 meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, trudnice tokom drugog i trećeg trimestra trudnoćem zdravstveni i socijalni radnici. Građani koji žele da se vakcinišu treba da se jave kod svog izabranog lekara, a ukoliko ga nemaju, onda u odgovarajuću službu Domu zdravlja.

I Ministarstvo zdravlja pozvalo je sve prioritetne grupe da se vakcinišu, a direktorka Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Tatjana Šipetić potpisala je kasno sinoć u Beogradu sertifikat kojim se potvrđuje da vakcina protiv novog gripa, A (H1N1) može da krene u distribuciju. Šipetićeva je rekla, da je prema Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima ALIMS dužna da izvrši kontrolu kvaliteta svake uvezene serije, a da su prilikom analize vakcine protiv gripa A H1N1 poštovani svi standardi vezani za kontrolu kvaliteta.

Direktor Centra za praćenje neželjenih reakcija pri Agenciji za lekove Ivan Kovačević izjavio je u sredu uveče da će tokom vakcinacije građana protiv novog gripa A (H1N1) biti prikupljane informacije o svim eventualnim neželjenim rekcijama. Kovačević je naglasio da je vakcina protiv novog gripa u prometu već nekoliko meseci i da do sada u svetu nije bilo alarmantnih i zabrinjavajućih reakcija.

A na jučerašnjoj sednici Koordinacionog tima za kontrolu i praćenje pojave širenja novog virusa gripa A (H1N1) na tteritoriji grada Valjeva konstatovano je da se Zdravstvene ustanove, škole i obdaništa pridržavaju planiranih aktivnosti, što je utvrđeno nakon vanrednog epidemiološkog nadzora, koji su obavile nadležne republičke inspekcije.
Škole će na teritoriji grada od petka biti na raspustu, u skladu sa odlukom Ministarstva prosvete. U roku od sedam dana, ustanove i preduzeća čiji je osnivač grad, moraće da dostave izveštaj o sprovedenim aktivnostima na izradi akcionih planova za borbu protiv pandemije. Koordinacioni tim analiziraće akcione planove i predložiti eventualne mere s ciljem njihove efikasnije realizacije. Jedan od zaključaka sastanka je i da su sve zdravstvene ustanove na području grada dužne da intenziviraju informisanje građana o neophodnosti vakcinacije, kao jedinog sigurnog oblika zaštite od virusa gripa. Koordinacioni tim je zaključio i da je iz budžeta grada neophodno obezbediti sredstva za sprovođenje aktivnosti na sprečavanju pandemije novog gripa.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…