infakt__frame.jpgU nedelju 13. decembra održaće se izbori za članove skupštine mesnih zajednica sa teritorije grada Valjeva. Izbori će biti održani u onim mesnim zajednicama u kojima je članovima skupštine istekao mandat: u MZ „Brđani”, MZ „Žikica Jovanović Španac”, MZ „Nada Purić”, MZ „Gradac”, MZ „Popare”, MZ „Krušik”, MZ „Bačevci”, MZ „Dračić”, MZ „Gornji Taor”, MZ „Oglađenovac”, MZ „Gornji Lukavac-Dublje”, MZ „Beloševac”, MZ „Klinci”, MZ „Babina Luka”, MZ „Klanica”, MZ „Lukavac”, MZ „Kotešica”, MZ „Gornja Grabovica”, MZ „Donja Grabovica” i MZ „Žabari”.

Biračka mesta biće otvorena u prostorijama mesnih zajednica u nedelju 13. decembra, od 9.00 do 18.00 časova. S obzirom na to da MZ „Žikica Jovanović Španac” nema sopstvene prostorije, njihovo biračko mesto biće u Maloj sali Skupštine grada Valjeva.

Na biračkim mestima, na dan izbora, biće istaknute liste kandidata za članove skupštine. Glasa se za najviše onoliko kandidata koliko po statutu mesne zajednice ima članova skupštine. Birač može glasati samo ukoliko je upisan u birački spisak u svojoj mesnoj zajednici. Svaki birač dokazuje svoj identitet ličnom kartom ili drugom ispravom sa fotografijom i bez ovih dokumenata neće moći da glasa. Ukoliko birač nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto (osoba sa invaliditetom ili nekim drugim težim zdravstvenim problemom), može na dan izbora obavestiti birački odbor najkasnije do 11.00 časova, koji će zatim odrediti na koji način će mu biti omogućeno da ostvari svoje biračko pravo.

Izborni proces će se obaviti tajnim glasanjem na glasačkim listićima koji se posebno štampaju za svaku mesnu zajednicu. Glasanje se obavlja na isti način, kao na lokalnim izborima 2008. godine. Izbore sprovode izborne komisije u mesnim zajednicama na glasačkim mestima. Izborna komisija objaviće rezultate glasanja na oglasnoj tabli u prostorijama mesnih zajednica, najkasnije 48 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Svaki birač i kandidat za člana skupštine, ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji MZ, zbog povrede izbornog prava u toku izbora. Prigovor se podnosi u roku od 24 sata, od časa kada je odluka doneta, izvršena radnja ili učinjen propust na koji se prigovor odnosi.

Pre početka izbornog procesa, mesne zajednice u kojima se sprovode izbori za članove skupštine, usvojile su nove statute koji predviđaju da izbori budu neposredni i tajni. Ovo je prvi ciklus neposrednih izbora za članove skupštine mesnih zajednica na kojima će biti primenjen postupak koji će obezbediti demokratski pristup izboru novih članova tajnim glasanjem.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…