infakt__frame.jpgČlanovi Gradskog veća na današnjoj sednici dali su saglasnost na Statut novoosnovane ustanove Centar za kulturu Valjevo. Jednoglasno su prihvaćene izmene i dopune programa poslovanja javnih preduzeća “”Vidrak””, “”Polet”” i Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve grada.
Upravni odbor Centra za kulturu predložio je Statut, kojim se bliže određuje rad, unutrašnja organizacija i nadležnosti organa upravljanja. Gradsko veće dalo je saglasnost, a o novom Statutu izjasniće se i odbornici na predstojećem skupštinskom zasedanju. Članovi Veća dali su saglasnost trećem rebalansu budžeta JKP „Vidrak” za ovu godinu, zbog povećanja prihoda ovog preduzeća za 2,1 milion dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine namenjenih za sanaciju divljih deponija. Povećana su i planirana investiciona ulaganja „Vidraka” iz sopstvenih sredstava (za 29,2 miliona dinara) za adaptaciju poslovne zgrade i nabavku fekalne cisterne i putarskog vozila. Umesto planirane neto dobiti od 9,5 milona dinara, očekuje se dva miliona dinara više. Posle proširenja delatnosti na ugostiteljske usluge i povećanja naplate zakupa na zelenoj i stočnoj pijaci, u JKP “”Polet”” povećan je prihod za 1,6 miliona dinara. Članovi Gradske vlade prihvatili su predložene izmene i dopune programa poslovanja Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve, koje se odnose na povećanje broja zaposlenih za još dva radnika, izmene finansijskog plana i proširenje robnih rezervi u nabavci teladi za tov.
Prihvaćen je predlog kojim se broj taksi vozila povećava sa 147 na 153. Na osnovu Studije saobraćajno-tehničkih uslova za obavljanje auto-taksi prevoza na teritoriji grada Valjeva, Odeljenje za inspekcijske poslove pripremilo je predlog programa kojim se definiše optimalno organizovanje auto-taksi prevoza na teritoriji grada Valjeva za 2010.godinu.
S obzirom da nije prihvaćen predlog komisije za izbor simbola grada Valjeva, postupak izbora biće ponovljen. Ovu odluku će sprovoditi skupštinska komisija za korporativni identitet. Izbor grba i zastave grada Valjeva obaviće se na osnovu pozivnog konkursa. Uslove konkursa, pregled prispelih radova i njihovu usklađenost sa konkursnim zadatkom obavljaće nadležna komisija.
Zakonom o zaštiti životne sredine, od početka iduće godine uvodi se plaćanje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Valjeva. Obveznici plaćanja naknade su vlasnici ili zakupci stambenog i poslovnog prostora, kao i zemljišta za obavljanje redovne delatnosti. Prema ovom Zakonu, gradovi i opštine su obavezni da do kraja ove godine otvore budžetski fond u koji će se slivati sredstva od naknade. Sredstva ovog fonda namenski će biti trošena na podsticajne, preventivne i sanacione programe i planove, programe zaštite životne sredine , programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada Valjeva… Visina naknade utvrđuje se mesečno i to: za stambeni prostor pola dinara po kvadratnom metru, a za poslovni prostor i zemljište za obavljanje redovne delatnosti 1,00 dinar po kvadratnom metru.
Prema novom Zakonu o planiranju i izgradnji propisana je drugačija podela i sadržina planskih dokumanata, pa je Grad u obavezi da uskladi postojeće planove. Statutarne i zakonske promene uslovile su i izradu planova generalne regulacije naselja: Gradac, Krušik, Beloševac, Centar, Remont, Kolubara, Novo naselje, Privredne zone i drugih, poput planova generalne regulacije Severne obilaznice Valjevo, Rekreativno-zabavnog centra „Rovni” i Centra zajednice naselja Poćuta. Članovi Veća prihvatili su predložena rešenja i prosledili Skupštini na razmatranje.
S obzirom da Gradsko veće danas nije radilo u kompletnom sastavu, zamenik gradonačelnika Stanko Terzić predložio je da se nekoliko važnih tačaka odloži za sledeću sednicu. To se odnosi da razmatranje više odluka o izgradnji objekata: sportsko-poslovnog centra u Valjevu, početak izgradnje zatvorenog bazena u okviru Sportsko-rekreacionog centra Petnica, kao i priprema projektne dokumentacije i obezbeđenje donatorskih sredstava potrebnih za izgradnju obdaništa u Mesnoj zajednici „Gradac”. Dnevni red današnje sednice dopunjen je razmatranjem Odluke o utvrđivanju uslova u pogledu udaljenosti od susednog objekta i visine objekta izgrađenog bez građevinske dozvole za koji se ne može naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola. Donošenjem ove odluke postupak legalizacije će biti efikasniji i istovremeno će omogućiti legalizaciju većeg broja objekata na području grada.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…