infakt__frame.jpg“16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA” je globalna, svetska kampanja. Počela je danas Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kao i prethodnih godina grupa za emancipaciju žena HORA u saradnji sa 20 organizacija u Srbiji uključuje se u kampanju, a pored podele letaka ovogodisnjom kampanjom traže da policijski službenici dobiju standardnu obuku o postupanju i veća zakonska ovlašćenja da nasilniku narede da se odmah iseli iz stana na najmanje 10 dana, da u definiciji porodice u krivičnom zakoniku život u zajedničkom domaćinstvu ne predstavlja uslov za zaštitu po službenoj dužnosti, da država pruzme odgovornost za svako ubistvo jer u Srbiji na svakih 10 dana jenu ženu ubije njen sadašnji ili bivši partner, doslednu, hitnu i efikasnu primenu zakona i češću upotrebu mera zaštite od nasilja u porodici.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” inicirana je prvi put 1991.godine, i svake godine je obeležava više hiljada institucija i organizacija širom sveta.
Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima usvojena je 10. decembra 1948. godine, neposredno posle Drugog svetskog rata kada su se ljudi suočili sa posledicama fašizma, sa logorima, genocidom i zločinima protiv čovečnosti.
Ove godine je navršilo se 61. godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Pravo žena na život bez nasilja upisano je u osnovne principe Univerzalne deklaracije.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od muškaraca da se uključe u globalnu kampanju za zaustavljanje nasilja nad ženama.

Ban je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se danas obeležava, rekao da je neprihvatljivo da oko 70 odsto žena doživi neku vrstu fizičkog ili seksualnog nasilja, a da su većina počinilaca “njihovi muževi, partneri ili neko koga poznaju”.

On je apelovao na mlade i starije muškarce iz celog sveta da se priključe mreži i obećaju da će raditi na zaustavljanju nasilja nad ženama i devojkama gde god da se ono događa, od domova do područja zahvaćenih sukobima.

Generalni sekretar UN rekao je da muškarci imaju “ključnu ulogu” pošto čine veći deo problema i predstavljaju ključ za njegovo rešenje, naglasivši da će se nasilje nastaviti ukoliko muškarci ne promene stav i ponašanje.

Generalni sekretar UN rekao je da je ohrabren odvijanjem kampanje za zaustavljanje nasilja nad ženama, koju je pokrenuo prošle godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…