patrijarh pavle.jpgU Srbiji je Dan žalosti povodom smrti patrijarha Pavla. Građani Beograda su tokom noći u dugoj koloni čekali red da bi odali poslednju počast patrijarhu Pavlu, čije je telo izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Minutom ćutanja poslanici republičkog parlamenta odali su danas, na početku sednice, poštu preminulom patrijarhu srpskom Pavlu,

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je smrt patrijarha Pavla nenadoknadiv gubitak za Srbiju i sve njene građane i obavestila poslanike da parlament u četvrtak, na dan sahrane srpskog patrijarha, neće zasedati.

Povodom upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Pavla saopštenjem se oglasio i Episkop valjevski G. Milutin u kome se između ostalog kaže:
Danas plačemo jer znamo ko nam odlazi, ali takođe znamo da dobijamo velikog molitvenika pred prestolom Gospoda našeg Isusa Hrista. Ličnost Patrijarha srpskog Gospodina Pavla je zračila „blaženstvom, smirenošću, nebeskom mudrošću i hrišćanskom poniznošću“.

Na sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve odlučeno je da će patrijarh Pavle biti sahranjen u četvrtak u manastiru Rakovica, jer je to bila njegova želja koju je više puta usmeno izrazio, ali i pisano u testamentu sa kojim je Sinod upoznat na sastanku.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je odlučio da funkciju poglavara crkve do izbora novog patrijarha obavlja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, dosadašnji zamenik patrijarha Pavla.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…