infakt__frame.jpgGrip izazvan novim tipom virusa H1N1 registrovan je u nekoliko slučajeva u Srbiji, pre svega, kod dece školskog uzrasta. Epidemiolozi ističu da nema mesta panici, da su zdravstvene ustanove spremne, a ministar prosvete Žarko Obradović je izjavio da nema razloga za zatvaranje škola. U Valjevu, za razliku od nekih gradova u Srbiji, nema obolelih od novog gripa.
Za sada je Ministarstva zdravlja izdalo upustvo o preduzimanju preventivnih mera zaštite od virusa novog gripa na teritoriji Kolubarskog okruga. Preventivne mere najviše se odnose na decu školskog i predškolskog uzrasta, pa su tako sve škole dobile uputstva za postupanje, a u toku je edukacija Preventivnog centra i Zavoda za javno zdravlje, a u slučaju novog gripa, sprovode se uobičajene preventivne mere, tako da je preporuka da deca koja su bolesna ne dolaze u školu. Jedina novina je to što su škole obavezne da odrede jednu osobu koja će pratiti izostanak djaka sa nastave i ukoliko taj broj bude veći od uobičajenog, o tome moraju da obaveste Zavod za javno zdravlje.

Novi slučajevi obolelih od gripa znak su manjeg talasa oboljevanja, a do nove godine Srbiju očekuju bar još dva, pre velikog pandemijskog talasa koji se očekuje u februaru, prcenjuju članovi radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa A (H1N1).

U ovom trenutku zdravstveni sistem raspolažemo dovoljnim količinama lekova, medicinskih pomagala i medicinskom tehnikom, prema tome i respiratorima, da bi zbrinuli najteže slučajeve, ukoliko ih uopšte bude.
Prema do sadašnjim podacima u Evropi među obolelima ima veći procenat dece – čak više od 20 odsto, a takav slučaj dogodio se i u Srbiji.
Vakcina protiv novog gripa očekuje se krajem decembra ili početkom, a prioritetno vakcinisanje odnosi se na decu koja imaju određena obolenja, bilo da su hronična ili da je reč o padu imuniteta ili osetljivosti na bilo kakve infekcije.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…