infakt__frame.jpgMinistarstvo omladine i sporta i Agencija za međunarodnu tehničku saradnju Nemačke (GTZ) u saradnji sa lokalnim samoupravama, danas i sutra u Valjevu organizuju ciklus obuke članova radnih grupa za izradu lokalnih akcionih planova za mlade iz Valjeva, Loznice, Osečine i Lajkovca. U proces su pored stručnjaka iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zapošljavanja, kulture, sporta, medija, uključeni i koordinatori Kancelarija za mlade iz sve četiri lokalne samouprave.

Nakon prvog dana treninga, članovi Radnih grupa analizirali su postojeće materijalne, finansijske i ljudske resurse u četiri lokalne sredine. Na sutrašnjem treningu fokus će biti na utvrđivanju prioriteta mladih kao što su zapošljavanje, aktivizam, obrazovanje, informisanost, javno zdravlje, programi socijalne zaštite, mobilnost mladih u lokalnoj zajednici.

Radne grupe će posle obuke, nastaviti rad na izradi lokalnih akcionih planova za mlade uz pomoć svojih mentora. Treninzima u Valjevu prisustvuju Marija Radovanović, menadžer projekta „Izrada Lokalnih akcionih planova za mlade“ iz GTZ-a i Tanja Borojević, konsultant ove nemačke Agencije za međunarodnu tehničku saradnju.

Nakon završetka dvodnevnog treninga, dobijeni podaci biće iskorišćeni za popunjavanje matrice i finalnu izradu ovog strateškog dokumenta. Takođe, to će biti polazna osnova i za definisanje i kreiranje aktivnosti LAP-a, čija je implementacija predviđena u periodu od 2010. do 2014.godine.
Javna rasprava o ovom dokumentu biće organizovana do 10. decembra, a Skupština grada Valjeva bi trebalo da ga verifikuje najkasnije do kraja godine.

„Usvajanjem Lokalnog akcionog plana za mlade, lokalna samoupraav prepoznaje mlade kao ciljnu grupu. Na jednom mestu imaće sve raspoložive resurse, što će omogućiti da ekonomičnije raspolaže njima“, kaže Ana Marković, koordinator Regionalne kancelarije za mlade.

Usvajanjem ovog strateškog dokumenta, grad Valjevo će stvoriti sve uslove da od naredne godine aplicira sa projektima iz ove oblasti kod međunarodnih donatora i fondova.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…