infakt__frame.jpg“Bice pravde na svetu. I znanja i lepote. Deca ce spasti planetu. Od mržnje i prostote”.
Stihovi Ljubivoja Ršumovica iz Bukvara decjih prava ovogodišnji su slogan Decje nedelje.
Tradicionalna manifestacija namenjena najmladima ove godine se održava od 5. do 11. oktobra. Osnovna škola „Dragoljub Ilic’’ iz Dracica je ovogodišnji domacin, dogovoreno je na sastanku organizacionog odbora Decje nedelje.

Programom aktivnosti u vreme decje nedelje, želja organizatora je bila da udu u sva obdaništa, u sve osnovne i srednje škole, da posade drvo generacije, da požele dobrodošlicu dacima prvacima, da sa njima odigraju najlepše decje igre i prikažu njihovu darovitost i talente. Za ucenike starijih razreda planirane su sportske aktivnosti u malom fudbalu, košarci, nadvlacenju konopca i stonom tenisu, a cilj ce biti tradicionalna trka za srecnije detinjstvo pod nazivom ’’Cilj je stici na start’’. Kroz edukativna predavanja, likovne i literarne radove, dramske radioice, bice prilika da se cuju stihoveiza decu, otvoriti odeljenske biblioteke i ispisati najlepše poruke i price. U organizaciji društva ’’Prijatelji dece Valjeva’’ bice promovisana ’’Valjevska decja nedelja u Beogradu’’.

Suština ove manifestacije i jeste u tome da se posebna pažnja pruži deci i njihovom stvaralaštvu.

Tradicija obeležavanja Decje nedelje u svetu i kod nas je veoma duga, a na inicijativu organizacije Prijatelji dece Srbije 1987. definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci.

Decja nedelja se održava u prvoj nedelji oktobra i njeno održavanje je prilika da se najširoj javnosti skrene pažnja na decu i mlade kao subjekte prava i nosioce zahteva prema državi u ostvarivanju tih prava,na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici,na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Program aktivnosti Decje nedelje odvija se kroz niz akcija na republickom i lokalnom nivou širom Srbije uz punu participaciju dece i mladih.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…