lekari_01.jpgRec hepatitis na latinskom oznacava upalu jetre. Ova upala najcešce je izazvana virusima, ali i drugim uzrocnicima (alkohol, teški metali, imunološka oštecenja…). Virusni hepatitis A (u narodu poznat kao „zarazna žutica”) prenosi se iskljucivo kontaktom sa vec inficiranim osobama, prljavim rukama. Ova vrsta žutice ostavlja trajan imunitet i nikada ne dovodi do trajnog oštecenja jetre. Obicno traje oko 6 nedelja.

Hepatitis B infekcija prenosi se najcešce seksualnim putem, zatim nesterilnim iglama i špricevima i sa majke na dete. Ova infekcija u najvecem broju slucajeva završava potpunim izlecenjem, sa eliminisanjem virusa iz organizma (otprilike za 6 meseci). Kod malog broja osoba inficiranih virusom hepatitisa B imunitet nije dovoljan da se virus izbaci iz organizma, te on nastavlja da se ramnožava i dovodi do hronicne upale jetre i kasnije do ciroze jetre.

U našoj zemlji, uvedena je obavezna vakcinacija protiv hepatitisa B za decu (uzrast 2 godine), a zakonom je obavezna i vakcinacija zdravstvenih radnika i grupa koje su u riziku (dijabeticari koji primaju insulin intravenski, osobe na dijalizi…).

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…