infakt__frame.jpgGradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević uputio je juče dopis dr Nikoli Marjanoviću, direktoru “”Srbijavoda””, vodoprivrednog preduzeća u čijoj je nadležnosti čišćenje i održavanje brane, sa zahtevom da se odmah preduzmu mere za vraćanje brane u prvobitno stanje kako ne bi došlo do ekološke katastrofe, saopšteno je iz odseka za informisanje i protokol grada Valjeva.

U saopštenju se navodi da je u razgovoru sa pomoćnikom direktora „Srbijavoda” Veljkom Dimitrijevićem, gradonačelnik Valjeva apelovao da ovo preduzeće hitno reaguje i obavi sve neophodne poslove na brani, kao i da grad i javnost blagovremeno obaveste o tome.

’’Naglim pražnjenjenjem akumulacije na reci Gradac, takozvane ’’Berkove brane’’, izazvanog nestručnim i istovremenim podizanjem sve četiri ustave na brani, grad Valjevo suočen je sa velikim ekološkim, zdravstvenim, vodoprivrednim i ekonomskim problemom. Otvaranjem ispusta na brani došlo je do oticanja velike količine vode, podizanja mulja i pomora ribe. Sama akumulacija ostala je bez vode, pa se usled isušivanja taloga i mulja u neposrednom okruženju širi nesnosan smrad’’, navodi se između ostalog, u dopisu gradonačelnika Valjeva.

Po prijavi meštana Valjeva i ribolovaca, republički vodoprivredni inspektor Vesna Vujić konstatovala da je usled naglog i brzog isticanja vode iz akumulacije došlo do turbulencije vode koja je izazvala zamuljivanje reke i dovela do uginuća ribe. Nakon inspekcijskog nadzora republički vodoprivredni inspektor Vesna Vujić u svom izveštaju je navela da će nakon dobijanja potrebnih informacija vezanih za nalog o izvođenju radova na brani na Gradcu, kao i legaliteta vodoprivrednih objekata, preduzeti zakonom predviđene mere.

“”Kako se brana nalazi u gradskom jezgru u kome živi veliki broj stanovnika, a klisura reke je veoma posećeno izletište građana Valjeva, ova situacija izazvala je nezadovoljstvo, burne i osuđujuće reakcije Valjevaca””, ukazao je u svom dopisu “”Srbijavodama”” gradonačelnik Valjeva, naglasivši da do danas ovo javno preduzeće nije preduzelo nikakve mere na sprečavanju dalje štete na Gradcu.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…