infakt__frame.jpgNA nedavno završenom 7. međunarodnom salonu stripa, koji je održan u SKC u Beogradu, glavnu nagradu u kategoriji crtača do 15 godina, pod imenom “Mladi lav”, osvojila je trinaestogodišnja Nevena Mitrović iz Valjeva za strip “Marko Kraljević”.

Simpatična “mlada lavica” stripa dobila je i specijalnu nagradu žirija za zreo i maštovit izraz.
Nevenini uzori su Iznogud, Asteriks i Obeliks i Talični Tom, i njeni likovi imaju duhovitost i šarm ovih klasika. U epizodi “Marko Kraljević i Musa Kesedžija”, Musa ne može da zaspi, ne zna šta će, pa se doseti i začikava Marka rečima: “More, Marko, Kosovo je tursko!” A ovaj onda u svom stilu dođe s buzdovanom da mu pokaže čije je Kosovo, prebije ga i pošalje u carstvo snova. U drugoj epizodi Marko je opet simpatično razuzdan, pa u snu pije vino i mlati sve oko sebe.

– Dragocenu pomoć pruža mi moj učitelj, karikaturista i strip majstor Brana Nikolić, pa je ovo na neki način i zajednički uspeh. Meni je strip način da izrazim neke svoje ideje, a inspiraciju pronalazim u porodici, među drugovima i drugaricama, u svakodnevnom životu – rekla nam je Nevena, učenica 7. razreda Prve osnovne škole u Valjevu, koja ima želju da posle osnovne upiše srednju umetničku školu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…