infakt__frame.jpg U petak 25. septembra Zdravstveni centar Valjevo obeležiće Svetski dan srca. Preventivni centar i Patronažna služba Doma zdravlja od 9-11 sati na Trgu Živojina Mišića kontrolisaće sugrađanima pritisak i nivo šećera u krvi, deliti propagandni materijal i savete. U tome će im pomoći učenici Medicinske škole i deca iz Predškolske ustanove.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok bolesti i smrtnosti u svetu i kod nas. U Srbiji je stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti iz godine u godinu u porastu – oko 50 odsto svih smrtnih slučajeva posledica je upravo ovih oboljenja. Povećane masnoće u krvi, povišen krvni pritisak, prekomerna telesna težina, premalo kretanja, šećerna bolest, nikotin, alkohol, starost, pol i nasledna predispozicija faktori su koji ugrožavaju srce.

Srbija, prema statističkim podacima, zauzima neslavno treće mesto u svetu prema obolevanju od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza Rusije i Ukrajine. Ipak, najbitnije je naglasiti da za ovakvu nepovoljnu situaciju postoji rešenje i da samo preventivno delovanje, koje uvek počinje kroz upoznavanje ljudi sa suštinom problema i mogućnostima prevencije, može dati povoljne dugoročne rezultate.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…