infakt__frame.jpgOd 5. jula do 28. avgusta u IS Petnica održano je 16 letnjih seminara za polaznike petničkih obrazovnih programa, jedan međunarodni seminar i kamp petničke meteorske grupe na Debelom brdu.

U radu letnjih seminara učestvovalo je oko 300 srednjoškolaca, koji su uradili nešto manji broj samostalnih istraživačkih projekata i 90 studenata, mlađih saradnika koji su im pružali pomoć kada je to bilo potrebno. Najbolji od ovih radova, biće, krajem godine, prezentovani na godišnjoj konferenciji radova polaznika “Korak u nauku”

Istraživanja petničkih đaka
Na letnjem seminaru hemije voda, Katarina Irić, maturant III beogradske gimnazije radi projekat pod naslovom Uticaj industrijske zone Rakovica na kvalitet vode Topčiderske reke.
Topčiderska reka važi za jednu od najzagađenijih reka u Srbiji. Katarina je želela da istraži u kakvom stanju je ona danas i kakav je stepen njenog zagađenja. Uzimala je uzorke od ulaska Topčiderske reke u Beograd, iz Rakovičkog potoka, niz tok do njenog ušća u Savu. Za analizu je koristila standardne hidrohemijske metode.
Rezultati analize su pokazali da je nakon industrijske zone Rakovica povećana koncentracija teških metala (kadmijum, mangan, bakar, gvožđe i nikl) i jona (sulfatni, nitratni i fosfatni), koji su indikatori zagađenja. I pored činjenice da su danas u industrijskoj zoni Rakovica aktivnosti znatno smanjene, otpadne materije koje tu ispuštane u prošlosti i dalje su prisutne u reci, što pokazuje koliko je dugo vremena potrebno vodi da se samoprečisti.

Dušan Pavlović, maturant gimnazije u Kuršumliji i polaznik programa astronomije, na letnjem seminaru radi projekat Zavisnost apsolutnog sjaja meteora od zenitne daljine radijanta.
U pitanju je numerička simulacija sagorevanja meteorskog tela (meteorid) kroz Zemljinu atmosferu, dakle programersko-teorijski projekat. Posmatraju se promene fizičkih parametara meteorida (masa, brzina, visina i sjaj) iz čega se računaju krive sjaja preko kojih se može doći do univerzalne funkcije sjaja u zavisnosti od mase, brzine i ostalih početnih parametara. Iz ove funkcije se mogu izvršiti korekcije tzv. populacionog indeksa koji je najvažnija veličina potrebna za ozbiljniju analizu masene strukture meteorskih rojeva.

Nišlijke, Ana Stanojević, učenica I razreda gimnazije “Svetozar Marković” i Petra Antić, učenica II razreda gimnazije “Bora Stanković” na letnjem seminaru matematike rade rad pod nazivom Rubikova kocka i teorija grupa.
Kroz rad na projektu, Ana i Petra se upoznaju sa teorijom grupa i pomoću nje opisuju Rubikovu kocku. Cilj rada je pokazati da mogući broj konfiguracija nije jednak teorijskom broju konfiguracija i izračunati broj i jednih i drugih.

Margareta Lakušić, ućenica II razreda VI beogradske gimnazije i polaznik programa molekularne biomedicine, radi projekat pod nazivom Uticaj kantarionovog ulja, maslinovog ulja i ekstrakta bokvice na brzinu regeneracije kišne gliste.
Proizvodi na bazi kantariona, bokvice i maslinovog ulja dobro su poznati u narodnoj medicini, tako da je Margareta odlučila da ispita da li i u kojoj meri oni stvarno doprinose regeneraciji tkiva. Ispitivala je oštećeno tkivo kišne gliste i tretirala ga kantarionovim i maslinovim uljem i ekstraktom bokvice, a kontrolnu grupu, vodom. Ona prati promenu koncentracije proteina koji su odgovorni za regeneraciju tkiva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…