stres.jpgDanas je održana rasprava o predlogu Zakona o tajnosti podataka. Predlog ovog Zakona izazvao je još u fazi pisanja oštre rasprave ne samo među njegovim piscima, već i među kontrolnim državnim telima i nevladinim organizacijama.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitnik građana, nisu bili pozvani da učestvuju u pisanju zakona, u svojim zamerkama navode da će ih, ukoliko bude usvojen u formi koju je vlada utvrdila, zakon o tajnosti podataka onemogućiti u obavljanju svojih zakonskih nadležnosti.

Gordana Paulić iz Ministarstva pravde kaže da ukoliko bude toliko predloga koji bi znatno koncepcijski ili sadržinski izmenili postojeći prdlog zakona Ministarstvo pravde će zatražiti da bude povučen iz skupštinske procedure i biće zamenjen novim Predlogom Zakona o tajnosti podataka.
Ovo jedna od potpuno neregulisanih oblasti s obzirom na to da i bivša Jugoslavija i Srbija tokom devedesetih nisu bile najdemokratskije države i uvek je postojala potreba da državni organi ograničavaju pravo javnosti da zna određene informacije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…