infakt__frame.jpgRadivoja R. (18) iz Valjeva policija je privela juče zbog osnovane sumnje da je ispisao nacističke grafite na dva mesta u gradu, na spomeniku Milovanu Glišiću u Gradcu i na spomen-bisti partizanskog heroja Stjepana Steve Filipovića kod Doma kulture. Istovremeno, na zgradi Doma kulture u centru grada, ispisan je grafit “Nema predaje” i “Nacionalni stroj”. U saopštenju je navedeno da će osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Valjevu.

Grafiti su ispisani i na fasadama samoposluge Maxi u Suvoborskoj i Pasterovoj i na zgradi autobuske stanice Sterela-Lasta.

Spomenik Milovanu Glišiću u belom mermeru rad je beogradskog vajara Miodraga Živkovića, dok je bista heroja Stjepana Steve Filipovića, koji je na tom mestu obešen 1942, rad dubrovačkog vajara Marijana Kockovića.

Ta bista je dar Metkovića Valjevu, koji su u nekadašnjoj SFRJ bili zbratimljeni, a u nekoliko navrata 1990-tih bila je na udaru vandala koji su je obarali sa postamenta, ali je lokalna vlast to spomen obeležje potom obnavljala.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…