infakt__frame.jpgFestival srpskog filma fantastike (FSFF), koji u poslednje tri godine putuje po Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije, gostovaće 13, 14. i 15. avgusta na Tešnjarskim večerima u Valjevu, saopštila je ova manifestacija. Program će u četvrtak 13. avgusta otvoriti filmski režiser Đorđe Kadijević, a potom će biti prikazan njegov slavni horor film “Leptirica” (1973).
Iste večeri na repertoaru će, pored ostalog, biti dugometražni horor film “Pokrov” (2003) Mladena Kovačevića, koji je sniman po zapadnoj Srbiji i okolini Valjeva, i koji, poput Kadijevićevog ostvarenja, tretira vampirizam kao folklorni element.
Publika će u četvrtak uveče moći da vidi i retko prikazivani film Dinka Tucakovića “Bernisa – Jača od smrti” (1990), koji je snimljen u visokoj produkciji kao omaž gotik filmovima Rodžera Kormana (Roger Corman) i pričama Edgara Alana Poa.
“Bernisa”, u kojoj uloge tumače Dragan Maksimović i Bojana Maljević, premijerno je prikazana 1991. godine na Međunarodnom beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma. Posle toga, Tucakovićev film je u Srbiji ponovo prikazan na četvrtom izdanju Festivala srpskog filma fantastike, koje je održano u januaru 2009. godine u Domu omladine Beograda.
U petak i u subotu, posetioci Tešnjarskih večeri moći će da vide kratka ostvarenja koja su prikazana na godišnjim izdanjima Festivala srpskog filma fantastike.
Istaknutija među njima su “Rakete” Vladimira Mančića, “Slatki miris naftalina” Jelene Tvrdišić, “Pena za brijanje” Mladena Đorđevića, “Minus” Pavla Vučkovića, “Dosije Pacov” Mine Đukić, “Dečak koji je bio suviše nevin” Danila Bećkovića, “Pacovi u zidovima” Milana Konjevića i “Pacijent Nula” Miroslava Lakobrije.
U subotu će biti prikazana i dugometražni filmovi “Čudovište iz Tamiša” i “Prokletstvo ikone Sv. Teodora” koje je režirao Nebojša Nenadić, tvorac “Zvezde Tri” – prvog srpskog SF filma čija je radnja smeštena u svemir.
Festival srpskog filma fantastike nastao je u sklopu konvencije ljubitelja fantastike “Beokon”, a potom je kao zasebna manifestacija krenuo na turneju po Srbiji i zemljama regiona kao što su Slovenija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.
Paralelno sa Tešnjarskim večerima, ovaj festival četvrti put gostuje na Grosmanovom festivalu filma i vina u slovenačkom gradu Ljutomer koji je počeo sinoć, i koji će trajati do 15. avgusta.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…