gljive 2.jpgZdravstveni centar i Gljivarsko društvo Valjevo uputili su javnosti “apel za opreznije korišćenje gljiva iz prirode”. Povod za obraćanje javnosti je činjenica da je u poslednjih mesec dana na Infektivno odeljenje valjevske bolnice primljeno dvadesetak pacijenata zbog trovanja gljivama, od kojih se četvoro sa veoma ozbiljnim simptomima nalazi na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu.

Procenjuje se da je broj građana koji su se trovali gljivama “dosta veći” ako se uzme u obzir da se građani kod lakših oblika trovanja ne obraćaju lekarima za pomoć.

U zajedničkom apelu javnosti, načelnica Infektivne službe Zdravstvenog centra Snežana Arsenijević i predsednik Društva gljivara Dragić Tomić pozvali su građane koji beru i jedu gljive, kao i prodavce pečurki da budu “daleko precizniji i obazriviji pri utvrđivanju njihove jestivosti” uz preporuku da građani konsultuju stručnjake i dobre poznavaoce, i da se, ukoliko imaju simptome trovanja, što pre jave lekaru.

Pritom se konstatuje da su svi pacijenti, koji su primljeni na lečenje u valjevsku bolnicu, sami brali gljive.

“Karakteristično je da ih (ti građani) godinama skupljaju, da većina otrovanih tvrdi da su takve gljive već jeli i da su u pitanju “zeke””, navodi se takođe u apelu javnosti. Zeke su vrsta jestivih pečurki.

Predsednik Društva gljivara Dragić Tomić tvrdi da “zeke” ne mogu dovesti do ozbiljnih trovanja tako da se pre radi o pogrešnoj determinaciji, jer berači nisu utvrdili sve elemente koji dokazuju da se radi o određenoj vrsti jestive gljive.

Takođe se napominje da se u godinama kada u prirodi ima dosta gljiva, kao što je to u 2009. slučaj, ima i više trovanja.

Iz Zdravstvenog centra i Društva gljivara u Valjevu upozoravaju da “situacija sa trovanjem gljivama skoro nije bila ozbiljnija” zbog čega dodatno apeluju da građani budu izuzetno oprezni i konsultuju stručnjake i literaturu, odnosno da se po prvim simptomima trovanja jave lekaru.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…