infakt__frame.jpgSrbija će imati dovoljno uglja za prozvodnju električne energije, daljinsko grejanje i potrebe domaćinstava u narednoj grejnoj sezoni, izjavio je državni sekretar za rudarstvo Srbije Radivoje Milanović. On je prilikom obilaska Rudarskog basena “Kolubara” kazao da je do polovine jula proizvedeno oko 15 miliona tona uglja u tom basenu, a do kraja godine očekuje se da bude proizvedeno 30 milion tona.

Proizvodnja uglja za široku potrošnju je stabilna. Ispunjenje plana proizvodnje je veće od 90 odsto i očekuje se da će do kraja sezone biti ispunjen plan. Na svim deponijama termoelektrana ima više uglja nego što je predviđeno bilansima proizvodnje tako da će snabdevanje u grejnoj sezoni biti stabilno.

Za godišnje remont u Rudarskom basenu (RB) Kolubara u 2009. godini izdvojeno je oko 3,7 milijardi dinara. Redovni godišnji remonti počeli su u januaru na površinskim kopovima Polje D, kao i na Istočnom i Zapadnom polju Tamnave, a okončan je ovih dana remontom postrojenja na Polju B, dok su u međuvremenu remonti obavljeni i u ostalim proizvodnim i tehnološkim celinama RB Kolubara.

Ti poslovi su značajni za svakodnevnu proizvodnju, otpremanje i preradu lignita, koji se ne prekidaju ni leti ni zimi, što je zaposlenima u Kolubari omogućilo da od 2006. svake godine obaraju rekorde u proizvodnji uglja i uklanjanju jalovine.

Kolubarskim lignitom godišnje se u termoelektranama TENT u Obrenovcu, TEK u Velikim Crljenima i Morava u Svilajncu proizvede svaki drugi kilovat električne energije u Srbiji.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…