is_petnica.jpgU IS Petnica od 25. juna do 5 jula na programu su vežbovni seminari hemije voda, astronomije, geologije i fizike. Na seminaru učestvuje 60 polazniuka iz Srbije i susednih zemalja i svi su ove godine prvi put polaznici petničkih obrazovnih programa.

Hemija voda
Vežbovni seminar hemije voda, Vežbe iz metoda istraživanja voda u prirodi, ima za cilj da, kroz teorijski i praktičan rad, uputi polaznike u metode istraživanja voda u prirodi (podzemnih i površinskih) radi izrade Katastra vodnih objekata i vodotokova.
Program se realizuje kroz rad u kabinetu koji obuhvata teorijska predavanja, izradu vežbi i zadataka, rad na terenu gde će se vršiti hidrogeološko kartiranje (okolina Stanice) i petrološka istraživanja šire okoline Valjeva (Ljig, Maljen, Debelo Brdo, Rogačica) i rad u laboratoriji gde će polaznici raditi hidrohemijska istraživanja na izradi hemijske i mikrobiološke analize uzoraka voda vodnih objekata (kaptiran izvor, kopani bunar, vrelo, bušotina) i vodotokova (jezero i površinski tok).

Astronomija
Na seminaru astronomije vrši se obuka polaznika za astronomska posmatranja i rad sa teleskopom. Pored toga polaznici će uraditi 12 vežbi, što će im dati uvid i biti uvod za buduća samostalna istraživanja koja bi radili u toku letnjih seminara. Neke od vežbi su: Difrakcija svetlosti, Pulsari, Energija Sunca, Određivanje ubrzanja Zemljine teže, Određivanje meridijana i geografske širine Petnice i trenutka podneva, Revolucija satelita Jupitera, Termalni šum, Fotometrija Plejada…
Biće tu još korisnih predavanja za polaznike, o statistici, obradi rezultata merenja, greškama merenja, ali i kako se piše izveštaj o istraživanju, etici u nauci, dakle sve ono što može unaprediti i proširiti njihovo znanje i pripremiti ih za rad na samostalnim projektima.

Geologija
Cilj vežbovnog seminara geologije je da kroz vežbe iz metoda geoloških istraživanja uvede polaznike u metode istraživanja u geologiji, prikupljanje i obradu podataka i analizu dobijenih rezultata. Polaznici treba da ovladaju radom sa topografskom kartom i geološkim kompasom (merenje), te načinom izrade i sadržajem Programa istraživanja, projektovanje u geologiji. Biće održano više stručnih predavanja, kao: Evolucija živog sveta u geološkoj prošlosti Zemlje, Mineralne sirovine, Istraživanje mineralnih sirovina, Istraživanje fosila, Fosilna flora i fauna Bele stene, Geološka građa terena šire okoline Valjeva, Istraživanje stena… Terenska istraživanja obuhvataju šlihovsku prospekciju (Rebelj), petrološka istraživanja na području šire okoline Valjeva (Rogačica, Debelo Brdo, Maljen, Ljig), paleontološka istraživanja (Bele stena) i hidrogeološko i geološko kartiranje (okolina Stanice), a u laboratoriji će se raditi obrada šlihovskog materijala i determinacija fosila.

Fizika
Vežbovni seminar fizike osmišljen je tako da se polaznici upoznaju sa praktičnom stranom fizike, kroz rad u laboratoriji i pisanje laboratorijskih izveštaja, što im pruža mogućnost za predstavljanje rezultata eksperimenata koje su izvodili. Za poslednja dva dana seminara predviđena je izrada mini projekata, uz primenu stečenih znanja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…