infakt__frame.jpgDelegacija grada Valjeva boravila je od 16. do 20. juna u holandskom gradu Sitard-Gelenu, u okviru projekta LOGO EAST 2- izrade Vizije grada Valjeva do 2020. godine, koji finansira Kraljevina Holandija. Proces koji je u oktobru započeo u Valjevu, uz pomoć predstavnika uprave grada Sitard- Gelena, odnosi se na izradu vizije Valjeva do 2020. godine. To će biti dokument, koji će biti kruna svih ostalih dokumenata iz kojih će proizilaziti ostale strategije i projekti od kojih zavisi razvoj grada.

Dvanaestočlana delegacija grada je u Sitard ponela nacrt Vizije i sa partnerima iz Holandije su definisane važne tačke tog dokumenta.

Boravak u Holandiji bio je koristan i ispunjen aktivnostima. Na prepodnevnim cesijama radilo se na dokumentu, a u popodnevnim cesijama domaćini su obezbeđivali kompetentne sagovornike iz njihove Uprave, javnih preduzeća, privrede, policije. Neka rešenja koja imaju u vezi života građana i planskog rada, mi želimo da primenimo, jer treba samo primenjivati dobra iskustva i rešenja. Naš nacrt vizije ovakav kakav jeste, umnogome se podudara sa onim što smo videli u tom gradu. Smatramo da je ovaj nacrt početak ističe Vukajlović.

Delegacija je u Sitardu imala i radni sastanak sa ambasadorom Srbije u Holandiji koji je pre samo četiri nedelje boravio u Valjevu.

Za razliku od predhodnih poseta Sitardu ova se nikako ne može smatrati turističkom jer je delegacija bila veoma efikasna.
A na zvaničnom sajtu grada stoji da i ako u delu javnosti postoji pokušaj da se ove aktivnosti vezane za izradu Vizije grada, Strategije lokalnog održivog razvoja i Strategije lokalnog ekonomskog razvoja, predstave kao puko gubljenje vremena, energije i novca, moramo i ovom prilikom naglasiti da je Valjevo jedan od retkih gradova koga su partneri iz Holandije, iz Mega programa i programa EXCHANGE 2 i Stalne konferencije gradova i opština, prepoznali kao grad sa potencijalom da kvalitetno dodje do ovih dokumenata. Mnogi gradovi u Evropi, ali i u Srbiji za izradu ovih dokumenata su morali da izdvoje ogromna sredstva iz svojih budžeta. Naš grad to sve dobija besplatno, uz edukaciju sopstvenih građana i zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima .

Dušan Vukajlović, član Projektnog tima

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…