infakt__frame.jpgPoreska uprava počinje sveobuhvatnu kontrolu svih otvorenih tržnih centara i radnji, osim prodavaca voća i povrća. Iako je zakon o uvođenju fiskalnih kasa za samostalne trgovinske radnje na pijacama donet još pre nekoliko godina on se do sada nije primenjivao. Poreska uprava ovih dana će najpre obaveštavati, a narednih sedmica i kontrolisati prodavce da li poseduju fiskalnu kasu.

U Poreskoj upravi kažu da roba koja se prodaje na ovakav način dosta je jeftinija jer nije opterećena porzima i legalni prodavci imaju nelojalnu konkurenciju i ne mogu cenama da pariraju nelojalnim koji ne plaćaju PDV i zato zatvaraju firme. Prema zakonu o fiskalnim kasama, prodavci su dužni da izdaju fiskalne račune ukoliko imaju registrovanu samostalnu trgovinsku radnju, a Poreska uprava utvrđivaće vrstu poreza na osnovu prometa licu koje je dužno da istakne ime i prezime ispred tezge.

Precizna evidencija broja trgovinskih radnji na otvorenom ne postoji. Procene su da ima 70 hiljada uličnih prodavaca koji su se do sada na taj način snalazili u tranziciji, a državu ostavljali bez budžetskih prihoda.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…