infakt__frame.jpgSvetski dan zaštite životne sredine obeležava se širom sveta a tema ovogodišnjeg obeležavanja je “Samo partnerstvom možemo srečiti klimatske promene”. Svetski dan zaštite životne sredine ustanovila je 1972. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija i od tada se obeležava u više od 100 zemalja širom sveta.

Podaci Međuvladinog panela za klimatske promene pokazuju da se u 21. veku u svetu očekuje rast temperature u opsegu od 1,8 do četiri stepena, u zavisnosti od emisija zagađujućih materija sa efektom staklene bašte.

Stručnjaci upozoravaju da je u poslednje vreme, zbog sve učestalih promena vremena u širem regionu nastao je veliki broj ekonomskih šteta u kojima su bili ugroženi i ljudski životi.
Svrha Svetskog dana životne sredine je da fokusira svetsku pažnju na životnu sredinu i da stimuliše političku pažnju i akciju. Ovaj događaj teži da problemima životne sredine da ljudski lik, omogućava ljudima da postanu aktivni činioci održivog i ujednačenog razvoja, promoviše shvatanje da su lokalne zajednice centralno mesto za promenu stavova u vezi problema životne sredine i promoviše partnerstvo koje treba da osigura da sve nacije i ljudi uživaju u bezbednijoj i prosperitetnijoj budućnosti.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…