infakt__frame.jpgMinmistarstvo pravde i ove godine realizovaće projekat “Unapređenje dostupnosti pravde u sudovima u Srbiji”. Ciljevi projekta su efikasnost sudova, pravičnog suđenja i suđenja u razumnom roku. Dužina suđenja uglavnom zavisi od samog predmeta, a prema evropskim standardima parnični postupak ne bi trebalo da traje više od dve, a krivični više od jedne godine. Ministarstvo pravde pripremilo je izmene Zakona o parničnom i krivičnom postupku koje bi trebalo da povećaju efikasnost rada sudskih organa, jer suđenja u našoj zemlji predugo traju.

Sprovođenje projekta za unapređenje dostupnosti pravde počelo u septembru 2007. godine u 20 opštinskih sudova širom Srbije, na šta je u prvoj fazi, utrošeno 1,1 milion evra.
Zahvaljujući dobrim rezultatima koji su dosad postignuti, norveška vlada odlučila je da nastavi s podrškom reformi srpskog pravosuđa još dve godine i za to obezbedila finansijsku podršku od 1,5 miliona evra. Na osnovu utvrđenih kriterijuma, projektni tim i Ministarstvo pravde odabrali su 10 opšinskih i deset okružnih sudova, od 138 koliko se novembra prošle godine prijavilo za projekat. U zavisnosti od uspeha u sprovođenju akcionih planova, sudovima će biti odobravane investicije za obuku kadrova, izgradnju prilaza za hendikepirane zgradama sudova, opremanje sudnica i drugih prostorija, nabavku odgovarajuće opreme i informacione sisteme.

Na konkursu je za projekat izabrano i 10 okružnih sudova – u Subotici, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Kruševću, Leskovcu, Pirotu, Zaječaru i Kragujevcu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…