infakt__frame.jpgOd 24. do 27. maja, u IS Petnica na programu su seminari sociokulturne antropologije i elektronike. Oba seminara su metodološkog karaktera i predavanja i vežbe, koje će polaznici raditi, imaju za cilj da ih pripreme i osposobe za izradu samostalnih naučnoistraživačkih projekata koje će raditi za vreme letnjih seminara. Antropolozi su fokusirani na teme odabrane za radove, a elektroničari rade na digitalnoj obradi slike, predavanja i demonstracije, i simulaciji analognih i digitalnih kola.

Vežbovni seminar hemije
Prvi vežbovni seminar hemije realizuje se od 25. maja do 3. juna. Namenjen je savladavanju osnovnih laboratorijskih tehnika u okviru osnovnog kursa iz analitičke hemije, upoznavanju polaznika sa planiranjem i postavkom eksperimenta, prikupljaljnjem i obradom dobijenih rezultata merenja. Seminar se realizuje kroz odgovarajuća predavnja i vežbe, testove i izradu zadataka.

Energetska efikasnost
Ove godie Istraživačka stanica Petnica u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost i OEBS-om realizuje projekat Energija za budućnost 2009.
Postojeći nastavni programi u sistemu opšteg obrazovanja na neadekvatan način tretiraju problematiku aktivnog, odgovornog i ekološki i ekonomski prihvatljivog odnosa čoveka prema energiji kao i probleme proizvodnje, transporta i korišćenja različitih oblika energije. Kako Petnica već šest godina razvija program specifičnog obrazovanja i učenika i nastavnika u ovoj tematici, cilj ovih seminara je široko uključivanje srednjih škola sa teritorije Srbije u kreativno istraživanje problematike obnovljivih, alternativnih i prihvatljivih izvora energije i inovativnih oblika racionalnog korišćenja komercijalno dostupne energije. Prvi u ciklusu seminara za nastavnike realizuje se od 28. do 31. maja.

Letnja naučna škola
Od 31. maja do 13 juna, u Petnici će biti na programu tradicionalna Letnja naučna škola, seminar namenjen učenicima sedmih razreda osnovnih škola, koji će kroz brojne aktivnosti imati priliku na načine prve korake i upoznaju se sa istraživačkim radom u nekoj od 15 naučnih oblasti kojima se Stanica bavi. Na Letnju naučnu školu je pozvano 55 osnovaca.

Prošle nedelje u Petnici
Prošle nedelje, od 21. do 24. maja, u ISP su realizovani prolećni seminari astronomije, matematike i molekularne biomedicine. Astronomi su se, kroz predavanja i rad sa mentorima pripremali za letnje projekte, a matematičari su se bavili primenom matematike u problemima realnog i kompjuterskog sveta, radom u programskim paketima Mathematica i MATLAB, grafovima… Na seminaru molekularne biomedicine, prezentovana su istraživanja iz genetskog inženjeringa i neurobiologije. Puštena je u rad nova biohemijska laboratorija u kojoj će se izvoditi eksperimenti koji do sada nisu mogli biti rađeni u Petnici.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…