infakt__frame.jpgFond za zaštitu životne sredine, koji je osnovan Zakonom o zaštiti životne sredine, treba da obezbedi finansiranje priprema, sprovođenja i razvoja programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređenja životne sredine, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, a ova vladina institucija predstavljena je danas na sednici grupacije za zaštitu životne sredine RPK Valjevo. Ovom prilikom prezentovani su i uslovi konkursa za dodelu sredstava Fonda putem zajma.

U Republici Srbiji u skladu sa setom ekoloških zakona koji su usvojeni predviđeno je i donošenje podzakonskih akata o vrstama zagađivanja, kriterijumima za obračun naknade za zagađivanje životne sredine, visini i načinu obračunavanja i plaćanja naknade.

Ekološki zakoni u Srbiji koji su usvojeni donose oštriju kaznenu politiku za zagađivače širom Srbije. Njihovom primenom biće uspostavljen pravni okvir za bolju zaštitu životne sredine, reciklažnu industriju i upravljanje opasnim otpadom, hemikalijama i otrovima.

Lista zagađivača, koji plaćaju naknade po principu „zagađivač plaća” , biće proširena sa onih koji plaćaju naknade za zagađenje vazduha i na one koji zagađuju vodu i zemljište. Kod zagađivača moraju se promeniti loše navike, da se prestane sa zagađujem životne sredine i da se pređe na čistije tehnologije. U pitanju je ne samo opstanak proizvodne industrije već i naš opstanak, a ne samo usklađivanje zakona sa propisima EU.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…