opstina.jpgNastojeći da ublaži posledice krize i smanji nezaposlenost, Grad Valjevo će izdvojiti 10 miliona dinara za radno angažovanje 105 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Valjevo. I to 7 miliona dinara za programe u privredi kojima se omogućuje zapošljavanje 80 nezaposlenih lica na neodređeno vreme sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja na području grada Valjeva, uključujući i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Sa tri miliona dinara subvencionisaće se radno angažovanje 25 pripravnika – volontera na području grada. Cilj je da se što veći broj nezaposlenih, sugrađana sa višom i visokom stručnom spremom, osposobi za samostalan rad u struci i položi pripravnički ispit. Takođe, Grad Valjevo nastoji da motiviše poslodavce da zapošljavaju osobe sa invaliditetom. U odnosu na prošlu godinu, izdvojeno je 25 % više sredstava iz gradske kase.

Sredstva za novo zapošljavanje 80 ljudi na neodređeno vreme, odobravaju se za opremanje radnog mesta u iznosu od 80 hiljada dinara po jednom novozaposlenom radniku. Za opremanje radnog mesta za zapošljavanje osobe sa invaliditetom odobrava se subvencija u iznosu od 120 hiljada dinara po jednom novozaposlenom radniku.

Sporazumom koji su potpisali gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić biće finansirano 25 nezaposlenih. I to 15 lica sa visokim obrazovanjem i 10 sa višim obrazovanjem u svojstvu pripravnika – volontera, bez zasnivanja radnog odnosa. Za vreme pripravničkog staža, pripravnici-volonteri ostvarivaće pravo na novčanu pomoć u mesečnom iznosu od 10 hiljada dinara. Takođe, biće im uplaćivani doprinosi za osiguranje za slučaj povrede na radu.

Pravo učešća na konkursima imaće poslodavci kojima je zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno angažovanje nezaposlenih radi obavljanja pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita, bez zasnivanja radnog odnosa. Prioritet u odobravanju subvencije imaće proizvodnja, zanatske i stručne usluge kao i poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, nezaposlena oba roditelja, samohrane roditelje, nezaposlene starije od 50 godina, dugoročno nezaposlene i lica u stanju socijalne potrebe.Ove odluke će se sprovoditi i realizovati preko Nacionalne službe za zapošljavanje-Filijale Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…