seoski turizam pejzaz.jpgPrirodni uslovi, umerena kontinentalna klima i bogatstvo biljnog sveta pružaju odlične uslove za gajenje pčela u Srbiji. Na površini od 88.361 kvadratnih kilometara, gde živi 9,8 miliona stanovnika, ima oko 30.000 pčelara sa približno 430.000. košnica. Medonosni potencijali omogućavaju znatno veći broj košnica, prema proceni stručnjaka i preko 1.200.000.
Na području Valjeva u Udruženju pčelara registrovano je oko 200 proizvođača meda i proizvoda od meda, dok je onih koji se pčelarstvom bave iz hobija blizu 500. Prva asocijacija na pčelare i košnice je med, ali je pored toga široka paleta proivoda koji se mogu dobiti.

Med kao ljudska hrana, sa najdužom tradicijom hranljivosti, zadržao se do današnjih dana. U prirodnom medu je identifikovano preko 180 hranljivih sastojaka. Pčelinji polen je od davnina smatran “Ambrozijom Bogova” hranom za sticanje vecne mladosti.
Polen sadrzi sve poznate vodorastvorne vitamine, 22 aminokiseline, 27 mineralnih soli, razne oligoelemente, enzime, bioflavanoide, hormone. Polen izvanredno pojacava imunitet i povecava energiju. Razvojem nauke i medicine doslo se do enormnog broja sintetskih lekova. Mnogi od njih daju izvanredne rezultate. ali prouzrokuju i ne zeljene pratece pojave.
Propolis je pcelinji proizvod, koji je najdelotvorniji poznati prirodni antibiotik.
Sastav Maticnog mleča jos nije u potpunosti razjasnjena. Zna se da sadrzi ceo spektar B vitamina, kao i vitamine A, C, D i E. , 18 amino kiselina, minimalne kolicine minerala, kao i nukleinske kiseline DNK i RNK i hormone. Pčelinji proizvodi imaju primenu i u kozmetici.

Godišnja proizvodnja meda u Srbiji kreće se od 3 do 5 hiljada tona i ona se plasira na domaćem tržištu. Godišnja potrošnja meda po stanovniku je 0,7 kg. Dobrobit koju obezbedjuje med, kao prirodna hrana, ne daje ni jedan proizvod savremene industrije hrane i lekova pa bi njegova potrošnja trebala biti i mnogo veća.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…