infakt__frame.jpgReč hepatitis na latinskom označava upalu jetre. Ova upala najčešće je izazvana virusima, ali i drugim uzročnicima (alkohol, teški metali, imunološka oštećenja…). Virusni hepatitis A (u narodu poznat kao „zarazna žutica”) prenosi se isključivo kontaktom sa već inficiranim osobama, prljavim rukama. Ova vrsta žutice ostavlja trajan imunitet i nikada ne dovodi do trajnog oštećenja jetre. Obično traje oko 6 nedelja.

Hepatitis B infekcija prenosi se najčešće seksualnim putem, zatim nesterilnim iglama i špricevima i sa majke na dete. Ova infekcija u najvećem broju slučajeva završava potpunim izlečenjem, sa eliminisanjem virusa iz organizma (otprilike za 6 meseci). Kod malog broja osoba inficiranih virusom hepatitisa B imunitet nije dovoljan da se virus izbaci iz organizma, te on nastavlja da se ramnožava i dovodi do hronične upale jetre i kasnije do ciroze jetre.

U našoj zemlji, uvedena je obavezna vakcinacija protiv hepatitisa B za decu (uzrast 2 godine), a zakonom je obavezna i vakcinacija zdravstvenih radnika i grupa koje su u riziku (dijabetičari koji primaju insulin intravenski, osobe na dijalizi…).

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…