is_petnica.jpgU toku februara i marta 2009. godine u Istraživačkoj stanici Petnica realizovano je 29 zimskih seminara za srednjoškolce. Početkom aprila predstoji još realizacija Eksploratorijuma, kojim će biti završen ciklus zimskih seminara. Seminare, iz 15 naučnih oblasti, pohađalo je više od 650 učenika iz Srbije i susednih zemalja.
Ovi seminari su sadržavali intenzivan teorijski rad uključujući razgovore sa naučnim radnicima, kako o osnovnim principima, tako i aktuelnim problemima u određenim naučnim oblastima.
Predavači su bili stručni saradnici Stanice iz eminentnih visokoškolskih ustanova i instituta, a polaznicima su pomagali i studenti-mlađi saradnici.

Tradicionalno, cilus zimskih seminara završava Exploratorium, seminar namenjen temama vezanim za naučni metod i pisanje naučnog rada. Polaznici su oni srednjoškolci koji su bar jednu godinu pohađali petničke programe.
Exploratorium je na programu od 2. do 5. aprila i baviće se metodološkim pristupima u različitim naučnim disciplinama.
Cilj seminara je da se prikaže različitost pristupa u različitim naukama, ali i da se u isto vreme istaknu one odlike metodologije istraživanja koje su im zajedničke u tim pristupima.
Realizacija prolećnih seminara planirana je za naredna dva meseca. Prolećni seminari su metodički – na njima se obrađuju metode i osnovne tehnike istraživanja. Ovi seminari su u funkciji pripreme polaznika za rad na samostalnim istraživačkim projektima

Od 1. do 5. aprila na programu je zajedniči prolećni seminar geologije i hemije voda.
Cilj seminara je da polaznici upoznaju savremene metode geoloških istraživanja i da finalizuju program istraživanja za temu samostalnog istraživačkog rada.
Program se realizuje kroz predavanja, vežbe i seminarski rad.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…