infakt__frame.jpgŠefovi misija zemalja članica Evropske unije akreditovani u Republici Srbiji i šef Delegacije Evropske komisije posetiće Valjevo u sredu 1. aprila 2009 i razgovarati sa predstavnicima lokalnih organa vlasti. U okviru planiranih poseta projektima čija je realizacija omogućena sredstvima EU ili kroz bilateralnu pomoć zemalja članica EU, ambasadorima će se pridružiti potpredsednik vlade Božidar Đelić i direktorka kancelarije vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, saopšteno je danas iz odseka za odnose s javnošću gradske uprave.

U saopštenju se dodaje da je povodom ove posete češka ambasadorka Hana Hubačkova izjavila da je “Valjevo prvi izbor Češkog predsedništva za ovu promotivnu akciju. Češka Republika odlično saradjuje sa Valjevom i o tome svedoči više uspešnih projekata koji su realizovani preko Programa za razvojnu pomoć Češke Republike. Valjevo je takodje i primer finkcionalne opštine sa vizijom svog razvoja u budućnosti. Evropska unija je deo te vizije koju Češka u potpunosti podržava kao trenutno predsedavajuća EU. Ohrabruje što u Valjevu vidimo znanje i kapacitet za korišćenje evropskih fondova za predpristupnu pomoć (IPA) za dobrobit gradjana”.

Ova poseta je nastavak prakse koja je započeta u vreme prethodnih EU predsedništava. Cilj je da se lokalnim organima vlastu u gradovima i opštinama u unutrašnjosti Srbije pruži prilika da predstavnicima ambasada EU približe privredne i investicione potencijale svojih regiona, kao i mogućnosti za saradnju. To je takodje i prilika da ambasadori posete i upoznaju unutrašnjost zemlje u kojoj su akreditovani.

Poseta Valjevu započeće sastanakom sa gradonačelnikom Zoranom Jakovljevićem. Potom sledi inicijativa usmerena na mlade Valjevce – grupe ambasadora u društvu direktorke Delević posetiće valjevske srednje škole i sa učenicima razgovarati i o njihovoj viziji evropske Srbije i procesu evropskih integracija. Ambasadori će takodje posetiti i gradsku toplanu čiju je izgradnju i proširenje kapaciteta finansirala Evropska unija.

Potpredsednik vlade Đelić će sa amabasadorima posetiti istraživačku stanicu Petnica, gde će ih direktor i učenici upoznati sa radom i aktivnostima stanice. Poseta Petnici je deo obeležavanja evropske godine kreativnosti i inovacije.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…