njiva.jpgPoslovne banke trebalo bi uskoro da počnu odobravanje jeftinih kratkoročnih kredita namenjenih za prolećnu setvu koje će subvencionisati Ministarstvo poljoprivrede novcem iz agrarnog budžeta. Za kratkoročne i dugoročne kredite Ministarstvo je obezbedilo 3,6 milijardi dinara uz nekoliko izmena u odnosu na prošlu godinu.

Za poljoprivrednike je veoma važno to što će kratkoročne kredite moći da dobiju svi koji su registrovani, što znači i oni koji nisu plaćali i ne nameravaju da plaćaju penzione doprinose i koji nisu ostvarili pravo na premiju po hektaru.

Prema uredbi kratkoročni kredit će biti u visini od 50.000 do 700.000 dinara uz kamatnu stopu od pet posto godišnje. Zajam se odobrava isključivo u dinarskoj vrednosti i nije vezan za evro.
Zahtevi za kredit će se podnositi isključivo poslovnim bankama s kojima će Ministarstvo odmah nakon usvajanja uredbe potpisati ugovore. Jedna od novina je da će ovoga puta krediti biti potrošački to jest namenski, a ne novčani kao ranije. To znači da kredit neće biti uplaćivan u kešu na račune poljoprivrednika već će oni uzimati profakture za kupljeni repromaterijal i opremu i odnositi je u banku, a ona će novac uplaćivati prodavcu.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede zajam neće morati da se upotrebi samo za seme, đubrivo, gorivo ili sredstva za zaštitu bilja već će moći da se kupi i opremu i mašine za poljoprivrednu proizvodnju, pod uslovom da im se to isplati, jer se ovde radi o kratkoročnom zajmu. Novina je i da se kratkoročni zajmovi mogu podići i na tri, šest, devet ili 12 meseci, a ne kao ranije samo na godinu dana.

Inače rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, ističe 31. marta, i za sada je veoma je slaba. U regionalne službe trezora do sada se prijavilo 84.000 poljoprivrednika,
što je u odnosu na isti period prošle godine znatno manje. Prema saznanjima, mnogi domaćini
ne žure, jer odmeravaju ponude koje država nudi u uredbama za raspodelu Agrarnog budžeta. Ministarstvo poljoprivrede je pozvalo mnoge regionalne službe trezora da prekinu bespravno uvedeno naplaćivanje registrovanja i, istovremeno, sugerisalo lokalnim samoupravama da registraciju gazdinstava organizuju i u mesnim kancelarijama da bi ubrzali i olakšali postupak.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…