infakt__frame.jpgIzložba „Portret između realnosti i imaginacije”, preneta je iz Moderne galerije u Valjevu u Galeriju „Pariski krug” u Beogradu, i predstavlja, po ideji akademika Ljube Popovića, 22 autora – pripadnika „Mediale” i njenih mlađih sledbenika.
Portretisanje je ozbiljan umetnički čin, kaže Ljuba Popović i dodaje da na tzv. đubrištu moderne umetnosti, koje danas vlada, pod parolom „otvaramo se ka Evropi”, ova izložba je protiv struje koja zaboravlja šta je autohtono na našem tlu, a što inače neguje Moderna galerija u Valjevu.

Izložba “Portret između realnosti i imaginacije” napravljena je sa idejom da se skrene pažnja na portretisanje, skoro zaboravljenu slikarsku disciplinu. Slikarski portret u suštini nikada nije samo odraz nekog realnog lika. Da nema portreta, verovatno ni nas ne bi bilo.
Inače, Moderna galerija Valjevo je od svog osnivanja 1987. jedna od vodećih u Srbiji, sa izložbama najreprezentativnijih slikara 20. veka. U njenoj stalnoj postavci su radovi eminentnog slikara, akademika Ljube Popovića, Valjevca koji živi i radi u Parizu. U programu tematskih izložbi Galerije zastupljena su dela slikara Medijale i slikara fantastičnog pravca kao naslednika Medijale.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…