infakt__frame.jpgMeđuopštinska organizacija saveza slepih Valjevo postoji već 52 godine i okuplja članstvo iz svih 6 opština kolubarskog okruga. Iako se poslednjih godina skreće pažnja javnosti i na probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, među kojima su i slepi i slabovidi, na konkretnom poboljšanju njihovog života malo se toga zaista u radi.

JP Železnice Srbije nedavno su izdale red vožnje na Brajevom pismu, ali to je tako reći usamljen slučaj konkretnije pomoći.

U mnogim gradovima postoje i semafori koji su opremljeni zvučnim ili govornim signalima koji pomažu osobama sa oštećenim vidom u lakšem snalaženju u saobraćaju. To nije slučaj u Valjevu, mada podaci govore da to nije prevelika investicija i da po posdacima iz prošle godine to iznos od 35 000 dinara.

Zakon o zabrani diskriminacije ooba sa invaliditetom stupio je na snagu još u januaru 2007, ali je prema oceni mnogi samo mrtvo slovo na papairu. Tako na primer član 16., definiše dostupnost javnih objekata i svi koji prave neke javne objekte neće moći da dobiju upotrebnu dozvolu ukoliko objekat nije potpuno fizički dostupan, znači ukoliko nema rampu za kretanje osoba koje su korisnici kolica, ukoliko tastature u liftu nisu na određenoj visini, pisane na Brajevom pismu. S druge strane i vlasnici javnih objekata koji su već u upotrebi morali su svoje objekte da učine dostupnim ido 1. januara 2007. godine.

U Srbiji trenutno ima više od 12.000 slepih ili slabovidih osoba i problemi s kojima se suočavaju su brojni. Pored pomoći u ostvarivanju njihovih prava, potrebno je tiobezbedi im pomoć i podršku i a širu društvenu zajednicu upoznati sa životom i mogućnostima ovih osoba.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…