infakt__frame.jpgZavisnost od kompjutera postala je u protekle dve decenije globalni problem, a prema istraživanjima u najozbiljnije slučajeve spadaju deca koja na globalnoj računarskoj mreži provode i po 7-8 sati dnevno. Nije strašno kada se internet koristi za pregled pošte ili za traženje određenih informacija, ali deca su u najvećoj meri orijentisana naigrice. u većini privatnih, ali i u državnim obdaništima postoje računari koji se prema rečima vaspitača koriste u edukativne svrhe.

Starosna granica dece koja ovladavaju modernim tehnologijama spušta se i do uzrasta od 2 godine. Glavni pokazatelj zavisnosti je povećan broj sati koji provode uz igrice ili crtane filmove uz zanemarivanje svih drugih obaveza. Vaspitači u obdaništima kažu i da se takva deca prepoznaju jer su agresivnijeg ponašanja, asocijalna i programe rada u obdaništu kao što je na primer crtanje. Američko rvanje, agresivni crtani filmovi, igrice sa ubijanjem ostavlja posledice na psihu detetai njegovo ponašanje u socijalnim uslovima. Psiholozi smatraju da je ograničenje boravka deteta za kompjuterom i kontrola jedini način da se dete razvija normalno.

Guranje u grupi, gaženje, izgovaranje reči “ubićute” i slično samo su deo onoga što se manifestuje u grupama gde deca borave, a posledica su onoga što dete usvaja iz igrica i filmova koji nisu prilagođeni uzrastu. A šta bi roditelji trebalo da učinite!

Korišćenje kompjutera u mlađim uzrastima treba ograničiti na maksimalno sat vremena dnevno . Savremene tehnologije nikako ne mogu biti zamena za vaspitanje i komunikaciju dece i roditelja. I to što vam je dete u trendu i sa dve, tri ili četiri godine i koristi kompjuter može imati ozbiljne posledice. Zato oprezno sa modernim tehnologijama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…