infakt__frame.jpgProizvođači u Srbiji u prvoj polovini 2009. očekuju rast cena i pad proizvodnje, pokazuje anketa koju je sproveo Institut za tržišta istraživanja. Saradnik IZIT-a Saša Đogović rekao je da privrednici očekuju da će 2009. inflacija biti oko 11 odsto. Oko 60 odsto privrednika istaklo je da cenovnu politiku nije baziralo na inflacionim projekcijama Vlade Srbije, već da računaju s tri odsto većom inflacijom od projektovane.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže i da u pogledu uticaja svetske krize, kreatori naše ekonomske politike pokazuju sindrom “nojeve glave u pesku” i arogancije, jer se “prave kao da krize nema, a neki čak ističu i da je ona dobra za Srbiju, umesto da donose adekvatne mere”.

Analitičari ocenjuju da već postoji nepovoljni trend u prilivu ukupnih porudžbina i težeg dolaska do kredita, koji su neophodni kako bi obezbedili investicije u proizvodnju.

Kako je naveo, privrednici očekuju i manje porudžbine iz inostranstva, posebno sirovina i repromatrijala. “Pošto je privreda Srbije uglavnom sirovinska baza razvijenog sveta to će se odraziti i na proizvodnju i izvozne aktivnosti.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…