toplana.jpgZaliha mazuta i uglja koji se koriste za daljinski sistem grejanja u Valjevu ima dovoljno za narednih nekoliko dana, kažu u gradskoj Toplani. Smanjenje temperature u sistemu grejanja za sada nisu planirane, a u ovom preduzeću ističu da je glavni problem veliko dugovanje građana što utiče na izmirivanje obaveza prema Jugopetrolu.

Prekid snabdevanja gasom Srbije ne pogađa direktno potrošače u Valjevu, ali se već stvaraju gužve za preuzimanje mazuta i pripriteti se trenutno daju gradovima koji su u svojim toplanama koristili gas.

Prema najavama, isporuka određene količine gasa iz Mađarske trebalo bi da počne danas, a namenjen je gradovima čije toplane ne mogu da pređu na mazut. Normalizacija u snabdevanju gasom očekuje se tek kada Rusija i Ukrajina reše spor, a za to vreme građani se orijentišu na alternativni način grejanja, pa je poslednjih dana povećana potražnja za grejnim telima na struju.

Potražnja za grejalicama u ovom trenutku meri se udesetinama hiljada jer su nestašicom gasa pogođene i susedne zemlje, ali proizvođači u ovom trenutku ne mogu da odgovore na toliku tražnju zbog ograničenih kapaciteta.

Snabdevanje Srbije gasom očekuje se da se normalizuje u narednih nekoliko dana, imajući u vidu sve pregovore koji se vode o tome. Elektroenergetski sistem za sada je stabilan i dobro funkcioniše, u Srbija ima dovoljno mazuta, a Vlada je preporučila elektrodistribucijama da smanje rasvetu u gradovima dok se ne reše problemi sa gasom.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…