gradac.jpgMinistar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulic najavio je da ce tokom 2009. godine biti sprovedena akcija ” Ocistimo Srbiju ” u kojoj ce u saradnji Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje sa lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama i gradanima biti ocišcene divlje deponije, korita reka i dvorišta.

Sporazum o saradnji Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje i Stalne konferencije gradova i opština podrazumevace, kako je najavljeno, koordinaciju radi efikasnijeg sprovodenja zakona na lokalnom nivou.
U Srbiji ima više od 100 nehigijenskih deponija. Od 155 kontrolisanih vodovodnih sistema u Srbiji, 74 su ispravna, odnosno imaju manje od pet odsto mikrobiološki i manje od 20 odsto fizicko-hemijskih neispravnih uzoraka vode.
Utvrdeno je u 2007. godini da najmanje zagadeni sumpor-dioksidom bili Kraljevo i Priboj, a najzagadeniji Vranje i Kostolac. Pad zagadenosti vazduha sumpor-dioksidom u odnosu na prethodnu godinu zabeležen je u Beogradu, Vranju, Zajecaru, Kosjericu, Leskovcu, Pancevu i Užicu, dok je u Valjevu, Zvecanu, Ivanjici, Kosovskoj Mitrovici, Kruševcu, Nišu, Novom Sadu, Subotici zagadenost bila veca nego prethodne godine.

Od 160 posmatranih gradskih naselja, deponiju ima 131, ali cak 113 deponija se vode kao nehigijenske. U seoskim naseljima je još nepovoljnija situacija, jer od posmatrana 3.992 naselja, deponiju nema 3.687, pa se na tim mestima smece najcešce nekontrolisano baca na sve strane.

Uprkos svemu, ekolozi upozoravaju vec decenijama da svaki pojedinac može licnim primerom da pruži doprinos održivom razvoju planete Zemlje.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…