okruzni_sud.jpgJedna od većih promena sudskog postupka u srpskom pravosudnom sistemu, prema Zakoniku o krivičnom postupku, koji je usvojen 2006. godine, a čije je stupanje na snagu trebalo da bude od 1. januara 2009. godine, jeste uvođenje javne tužilačke istrage. Postupak u kome umesto istražnog sudije istragu vodi javni tužilac unelo je dosta polemike u pravnim krugovima usled oprečnih mišljenja da li je i koliko praktična i korisna ovakva promena. Iako je u maju prošle godine doneta odluka da se primena tužilačke istrage odloži za početak 2009. godine, izvesno je da će doći do novog odlaganja.

Ipak, već se javljaju i mišljenja da je uvođenje tužilačke istrage promena koja zahteva dodatne pripreme od još, otprilike, godinu i po dana. Zvaničnih informacija za sada o tome u okružnom tužilaštvu nemaju.

Tužioci smatraju da nisu stvoreni svi potrebni uslovi da se počne s novim načinom rada. Prvenstveno se ukazuje da je neophodno da se broj ljudi u tužilaštvu poveća, kao i da se prilagode prostor i prateća oprema. Već više od godinu dana u Valjevu radi se na pripremi dokumentacije za rekonstrukciju zgrade koja je nekada pripadala Valjevskoj banci i u kojoj će biti smešteno opštinsko i okružno tužilaštvo i Organ za prekršaje.

U našoj praksi tužilačka istraga je bila poznata još 1948, ali je taj koncept napušten kao neadekvatan za naše uslove. Danas postoji uhodan sistem, a za primenu ZKP-a potrebna je potpuno nova organizacija tužilaštva za koju ona još nisu spremna, a najave donošenja novog Zakona o krivičnom postupku doneće dodatna odlaganja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…