vrtic.jpgPored toga što su sa svih strana izložena psovkama, deca često bez problema mogu da kupe cigarete, alkoholna pića ili pornografske časopise, a državne institucije to, izgleda, i ne zanima. Stručnjaci smatraju da je zakonska regulativa u oblasti dečjih prava prilično dobra, ali je problem u tome što se zakoni ne primenjuju jer ne postoji sistem efikasnih institucija koje bi ih sprovele u praksu. Zamenica Zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić tek nedavno je izabrana na tu dužnost i zadužena je za prava deteta.

Jedan od osnovnih zadataka zaštitnika prava deteta je i uticaj na predstavnike parlamentarne i izvršne vlasti da prilikom donošenja odluka uvažavaju prava dece i osiguraju efikasnu zaštitu.

Deca jesu budućnost, ali da bi imala budućnost kakvu želimo, potrebno je raditi na tome i imati kvalitetne zakone i institucije, ali pre svega, kvalitetne programe, obrazovne i programe socijalne zaštite, kulturne ponude za decu. Institucija zaštitnika građana pripremila je dve brošure, za decu uzrasta od petog do osmog razreda i jednu za srednjoškolce u kojima ih upoznaje sa , a sadržaće izvode iz konvencije o pravima deteta i šta je to što radi i u čemu iz može pomoći zaštitnik.

U Srbiji danas od 1,4 miliona dece, 155.000 živi u siromaštvu, a fizičkom kažnjavanju i nasilju izložena su najčešće deca koja žive i rade na ulici, ali neretko i deca bez roditeljskog staranja u institucijama socijalne zaštite.
Podaci govore da je u svim zemljama u kojima postoji dečji ombudsman stanje dečjih prava bolje nego pre uvođenja te institucije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…