Bolnica 4.jpgU Srbiji stupaju na snagu propisi o dopunskom radu zaposlenih u zdravstvu regulisani Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Taj zakon je usvojen 2005. godine i definisao je prelaznu fazu od tri godine koja je danas istekla i stupio na snagu član koji predviđa uvođenje dopunskog rada u državnim zdravstevnim ustanovama i oštre sankcije za lekare koji budu nedozvoljeno radili u privatnim ordinacijama.

Pravilnik o dopunskom radu lekara objavljen je u Službenom glasniku 25. novembra ove godine i, između ostalog, predviđa da oni koji odluče da rade puno radno vreme u državnoj ustanovi, dopunski mogu da rade samo u matičnoj ili nekoj drugoj državnoj zdravstvenoj ustanovi, ali ne i kod privatnika.

Lekari koji žele da rade dopunski na jednom mestu privatno, a zaposleni su u državnoj instituciji, moraće da podele svoje radno vreme. Oni će na primer moći da rade četiri dana u državnoj i jedan u privatnoj ordinaciji, u kojoj će im biti dozvoljeno da rade i dopunski. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ističe da bi ovi propisi mogli da budu jedini način za zapošljavanje zdravstvenih radnika u 2009. godini.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…