osobe sa invaliditetom3.jpgOdeljenje za urbanizam i imovinsko pravne odnose gradske uprave donelo je rešenje kojim se nalaže Direkciji za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva da na određenjim mestima predviđenim za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom postavi saobraćajnu signalizaciju kojom će se zabraniti parkiranje drugih vozila. Inicijator ove akcije bio je Odbor za ljudska prava Valjevo uz podršku Odeljenja saobraćajne policije valjevskog MUP-a.

Zakon o sprečavanju diskriminacije soba sa invaliditetom u članu 33 predviđa da su jedinice lokalne samouprave dužne da preduzmu mere s ciljem da se fizička sredina, zgrade, javne površine i prevoz učine dostupnim osobama sa invaliditetom. U skladu s tim Odbor za Ljudska prava Valjevo, pokrenuće i druge akcije koje će doprineti poštovanju ovog zakona.

U zvaničnoj strategiji integralne socijalne politike navodi se podatak da postoji 414 osoba sa invaliditetom ali to nije potpun podatak i smatra se da je taj broj znatno veći zbog čega je neophodno da se problemu rešavanja pitanja vezanih za ove osobe pristupi na sistematičniji način.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…